Etherium nedir, nasıl Alınır?
Evde Ethereum (ETH) Madenciliği İÇERİK: Bir merkeziyetsiz hesaplama platformu olan Ethereum, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar gibi düşünülebilir.
Evde Ethereum (ETH) Madenciliği İÇERİK: Bir merkeziyetsiz hesaplama platformu olan Ethereum, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar gibi düşünülebilir. Fakat Ethereum tek bir cihaz üzerinde çalışmamaktadır. Bunun yerine dünyanın her yerinden binlerce makinede tümüyle eş zamanlı olarak çalışır. Bu, doğrudan doğruya Ethereum’un bir sahibinin olmadığı anlamına gelmektedir.
Bitcoin ve diğer kripto para birimi ağları gibi Ethereum ağı da dijital para transferi yapılmasına olanak sağlamaktadır fakat Ethereum bundan çok daha fazlasını yapma kapasitesine sahiptir. Örnek vermek gerekirse, Ethereum ağının üzerine kendi kodunuzu yazabilir ve diğer kullanıcıların geliştirdiği uygulamalarla etkileşim kurabilirsiniz. Ethereum ağı yüksek oranda esnek olması sebebiyle her türden sofistiken program Ethereum üzerinde kullanıma sunulabilmektedir.
Kısaca Ethereum Nedir?
Kısaca Ethereum, arkasındaki ana fikir geliştiricilerin, merkeziyetsiz ve dağıtık bir ağ üzerinde çalışan kod yaratabilmesi ve bu kodun kullanıma sunulabilmesidir. Teorik olarak bu uygulamalar kapatılamaz, sansürlenemez, engellenemez.
Ether (ETH) Nedir?
Ether (ETH), Ethereum protokolünün kullandığı para birimine verilen addır. Alışılmışın dışında olsa da Ethereum’da kullanılan para birimine Ethereum denmez.
Ethereum’u Değerli Kılan Şeyler
Dağıtık bir sistem üzerinde kodları çalıştırabilen Ethereum protokolünde dış güçler programlar üzerinde oynama yapamaz. Bu kodlar Ethereum’un Blockchain’ine eklenir. Bu Blockchain herkes tarafından görüntülenebilir ve böylece kullanıcılar bir kodla etkileşime girmeden önce bu kodu denetleyebilir. Bu, herhangi birinin bir yerden çevrimdışına alınamayacağı ve uygulamaları kullanıma açabileceği anlamına gelmektedir. Hepsinden önemlisi ise, platforma özel bir birim olan Ether, değer saklamasından dolayı bu uygulamalar değer transferlerine yönelik koşulları belirleyebilirler. Uygulamaları oluşturan bu programlara akıllı sözleşmeler adı verilmektedir. Bu kontratlar çoğu durumda insan katkısı olmadan çalışmak üzere derlenmektedirler. Tahmin edileceği üzere, programlanabilir para fikri dünyanın her yerinden kullanıcıları, geliştiricileri ve işletmeleri cezbetmiş durumda.
Akıllı Sözleşme Nedir?
Akıllı sözleşme sadece ve sadece bir koddur. Kod akıllı ya da bildiğimiz şekilde bir sözleme değildir. Ancak koda belli koşullar altında kendi kendini yürütme koyulduğu için akıllı denilmektedir ve eşler arasındaki anlaşmaların yerine getirilmesini sağlamasından dolayı bir anlamda sözleşmedir.
Ünlü bilgisayar bilimcisi Nick Szabo, bu fikri ilk olarak 1990’ların sonunda ortaya atmıştır. Fikrini açıklamak için bir otomat örneğini kullanan Szabo, otomatların moder akıllı sözleşmelerin öncüsü olarak değerlendirilebileceğini belirtmiştir. Otomat örneğinde doğrudan doğruya basit bir sözleşme söz konusudur. Kullanıcı makinaya bozuk para atar ve makine de kullanıcının istediği ürünü verir. Bir akıllı kontrat da aynı mantığı dijital koşullarda uygular. Koda, bu sözleşmeye iki ETH gönderildiğinde “Merhaba” yanıtını gönder gibi basit bir şart girilebilir.
Ethereum Madenciliği Nedir?
Kripto paralarda madencilik ağın güvenliği için kritik öneme sahiptir. Blockchain’in sorunsuz bir şekilde güncellenebilmesi, adil şekilde çalışabilmesi ve ağın tek bir karar mercii olmadan çalışabilmesini sağlar. Madencilik süresince, node’lardan oluşan bir alt grup, hesaplama güçlerini kriptografik bir bulmayacayı çözmeye verir. Aslında yaptıklar, beklemede olan işlemlerden ve diğer bazı verilerden oluşan bir grubu hash etmektir. Bloğun geçerli olarak kabul edilebilmesi için hash'in protokol tarafından belirlenmiş bir değerin altında olması gerekir. Madenci bu değere ulaşamazsa verinin bir kısmını değiştirerek işlemi tekrar deneyebilir. Dolayısıyla madencilerin diğer madencilerle rekabet edebilmesi için mümkün olan en hızlı şekilde hash edebilmeleri gerekir. Bu nedenle de madencilerin gücü hash oranlarıyla ölçülür. Ağdaki hash oranı ne kadar yüksekse çözülmesi gereken bulmaca da o kadar zorlaşır. Madencilerin yapması gereken asıl çözümü bulmaktır, bir kere bulunduğunda bu çözümün geçerliliği diğer katılımcılar tarafından kolayca kontrol edilebilir. Tahmin edebileceğiniz üzere sürekli olarak yüksek hızlarda hash etmek masraflıdır. Ağı güvenli tutmalarına yönelik teşvik etmek için madencilere bir ödeme yapılır. Ödeme bloktaki işlemler için ödenen tüm masraflardan oluşur. Ayrıca madenciler yeni oluşturulmuş Ether’lerden de alır (şu an itibariyle 2 ETH). Tüm bunlara ek olarak, Ether yatırımı yapanların hem güncel Bitcoin haberleri hem de güncel Ethereum haberlerini dikkatle takip etmeleri gerekmektedir. Kripto para dünyasında olup biten gelişmeler fiyatları doğrudan etkilemektedir.