'Sağlık çalışanları izin yapamıyor, emekli olamıyor, istifa edemiyor'
Covid-19 testi pozitif olan sağlık emekçilerime karantina süresi 14 gün değil. Testleri pozitif çıksa dahi 10 gün sonra göreve başlatılıyorlar. SES’ten Hava Akcan, “Sağlık çalışanları bari hastalıkta değer görsün” dedi.
Covid-19 testi pozitif olan sağlık emekçilerime karantina süresi 14 gün değil. Testleri pozitif çıksa dahi 10 gün sonra göreve başlatılıyorlar. SES’ten Hava Akcan, “Sağlık çalışanları bari hastalıkta değer görsün” dedi.
Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre, koronavirüs testi pozitif çıkan sağlık emekçileri için 14 günlük karantina süresi uygulanmıyor. Çalışanlar, 10 gün sonra yapılan ikinci testlerinin sonucu pozitif çıksa dahi çift maske ile çalıştırılarak göreve devam etmek zorunda.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) İzmir Şubesi, karara tepkili. SES İzmir Şubesi Hukuk Sekreteri Hava Akcan, “SGK güvencesi olan bir işçi Covid-19 testi pozitif çıktığında tedavi süresi boyunca raporlu oluyor. Ancak iş sağlık emekçilerine gelince testi pozitif olsa bile çalışıyor, çünkü eleman sayısı yetersiz” diyor.
NEDEN İZİN YOK?
Akcan, ‘temaslı’ olan sağlık çalışanına yedi gün izolasyon izni bile verilmediğini söyledi: “Diğer insanlara deniliyor ki, ‘14 gün evden çıkmayın.’ Peki, neden sağlık çalışanına bu izin yok? Sağlık çalışanlarına gönderilen belgede bir algoritma çıkarmışlar ve denilmiş ki, ‘Evde geçiriyorsunuz hastalığı 10’uncu gün pozitif çıksanız bile çift maske ile çalışabilirsiniz.’ Bu durumda bu sağlık çalışanı diğer kişileri de riske atıyor. Öncelikle bir işveren olarak çalışanın iş sahası güvenliğini ve sosyal haklarını sağlaması gerekmekte. Bu sağlanmazsa hem bulaş artar hem de diğer insanlarda huzursuzluk yaratılmış olunur. Sağlık çalışanı olarak hastanede yatarak tedavi görüyorsan 14 gün, yoğun bakımda isen 21 gün idari izin verilebileceği daha sonra kesileceği söyleniyor. Bu dönemde zaten izinler iptal, emekli olunmuyor, istifa verilmiyor. Bu kadar yoğun çalışıyorken sağlık çalışanları bari hastalıkta değer görsün.”
HASTANELERE DİLEKÇE
Sendika, hastane yönetimlerine vermek için de bir dilekçe hazırladı. SES İzmir Şubesi tarafından hazırlanan dilekçede, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun “Çalışmaktan Kaçınma Hakkı” maddesine değinildi. Dilekçede, sağlık emekçileri çalışma koşullarının güvenli hale getirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması istendi. Sendika, talepler karşılanmazsa çalışmaktan kaçınma haklarını kullanacaklarını aktardı.
BİR GÜNDE BEŞ DOKTOR ÖLDÜ
TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), dün 5 doktorun daha koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. TTB, “Sabah dört hekim arkadaşımızın ölüm haberi ile güne başladık dediğimiz paylaşımı göndermemizle beşinci vefat haberini de aldık. Her geçen gün, her geçen dakika ölüyoruz” dedi. İstanbul Tabip Odası da “Pandemiyi yönetemeyenler, ulusal çıkar diye sayıları gizleyenler, önlemleri zamanında alamayanlar bundan sorumludur” ifadeleri kullanıldı. Yaşamını yitiren doktorların isimleri şöyle: Ferruh İlter, Mustafa Selek, Ahmet Zare, Mehmet Karakum ve Ahmet Oğuz Tezcanlı.
‘HUKUKSUZ VE ANGARYA ÇALIŞTIRMAYA KARŞIYIZ’
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, aile hekimlerini ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını filyasyon ekiplerinde çalıştırma kararı aldı. SES Antalya Şube Eş Başkanı Kaan Taşer, karara tepki gösterdi: “Aile sağlığı çalışanları sistemin açığını kapatan yama değildir. Görev tanımı içinde olmayan işlerin sürekli olarak Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı çalışanlarına yüklenmesi kabul edilemez. Sağlık çalışanı açığı, sağlık emekçilerini fazladan çalıştırarak çözülemez.” Dr. Taşer, tam kapanmaya ihtiyaç olduğunun da altını çizdi: “Sağlık sistemimiz bu yükü daha fazla taşıyamaz halde iken, sağlık emekçileri de tükenmişlik sınırlarının sonuna gelmiştir.”