Sağlıkçılardan çağrı: İki hafta tam kapanma şart

Vaka artışı, her gün aralarında sağlık personellerinin de olduğu 200’e yakın yurttaşın hayatını kaybetmesi ve hastanelerin artık birçok kentte dolma noktasına gelmesine karşı hekimler yeniden çağrı yaptı: "İki hafta tam kapanma şart."

Sağlıkçılardan çağrı: İki hafta tam kapanma şart

SALGINDA sağlık çalışanları her geçen gün daha ağır kayıplar veriyor. Beş hekimin önceki gün COVID*19 nedeniyle peş peşe hayatını kaybetmesi sağlık çalışanlarını isyan ettirdi. İstanbul Tabip Odası (İTO) yönetici ve üyeleri hayatını kaybeden hekimlerden Dr. Rıza Ferruh İlter’in de görev yaptığı Mecidiyeköy Çevre Hastanesi önünde bir araya geldi. İlter ile birlikte önceki gün yaşamını yitiren Dr. Ahmet Oğuz Tezcanlı, Dr. Mehmet Karakum, Dr. Ahmet Zare, Dr. Mustafa Selek için saygı duruşunda bulunuldu.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu, hastane önünde yaptığı açıklamada “Salgın kontrolden çıkmış durumda. Artık yeter, tam kapanma gerekiyor” dedi.

Salgının başından beri sürecin iyi yönetilmediğine dikkat çeken Küçükosmanoğlu, şunları söyledi:

“Sağlık otoritesi sarsılmasın diye eleştirilerimizi çok ağır yapmadık. Ancak, mayıs ayından sonra açılma kararıyla birlikte salgın bütün Anadolu’ya yayıldı. Yoğun bakımlar, hastaneler dolu, vatandaşlarımız ölüyor.”

EN ÇOK CAN VEREN MESLEK GRUBU

Öncelikli hedeflerinin tüm yurttaşların sağlığı olduğunu belirten Dr. Küçükosmaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“En çok hastalanan, en çok can veren meslek grubuyuz. Bizim öncelikli hedefimiz tüm yurttaşların sağlığının korunması. Bu yüzden tam kapanma şart diyoruz. Alınan tedbirlerin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Acilen iki haftalık tam kapanma öneriyoruz. Yarım önlemlerle bu iş olmaz diyoruz.”

İTO Başkanı Dr. Pınar Saip ise sağlık çalışanlarının sağlığının toplum için önemli olduğuna dikkat çekti. “Bizler ayakta kalamazsak bu salgının idare edilmesi mümkün olmayacaktır” diyen Dr. Saip şöyle konuştu: “Covid-19 acilen meslek hastalığı kabul edilmeli. Sağlık çalışanları salgının başından çok daha kötü halde. Tükenmiş ve ne yapacağını bilemez durumda. Moral ve motivasyona ihtiyacı var. Bir an önce yetkilileri tedbir almaya çağırıyoruz. Sağlık çalışanı dostlarımızı kaybediyoruz. Acımız derin.”

***

Evde değil sahra hastanesinde tedavi

SALGINDAKI sorunların çözümüne ilişkin bir çağrı da İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı’dan geldi. Hastaneye yatmayan Covid-19 hastalarının evde takibinin çok güç olduğunu söyleyen Çamlı, şöyle dedi: “Evlerde takip edilen hastaların bir bölümü engelli, bazı evler tek odalı. İzolasyon güç. Evlerde ilaç takibi bile düzenli yapılamıyor. Önerimiz bu amaçla sahra hastanelerinin kurulması.”

***

Bir kentte 400 sağlık çalışanı enfekte

Bir çağrı da vakaların hızla yükseldiği Aydın’dan geldi. Aydın Tabip Odası, kentte 400’e yakın sağlık çalışanının enfekte olduğunu, yoğun bakımlarda doluluk oranının ise yüzde 70’i bulduğunu açıkladı.

Ölen kişi sayısında rekor seviyesine ulaşıldığı ifade edilen açıklamada, “Eğer salgının hızı kesilmezse korkarız ki sağlık sistemi tıkanacak, ölüm sayıları daha da artacak. Salgının hızını iki şey azaltabilir; biri aşı, diğeri de bulaş zincirini kırmak. Bunun için en az iki haftalık tam kapanma gerekli” dendi.


Etiketler
Koronavirüs Türkiye Ağrı Hastane