HAYTAP Başkanı'ndan kafede aslan sergilenmesine tepki

İstanbul’da bir kafede aslan sergilenmesine tepki gösteren HAYTAP Başkanı Şenpolat: Problemimiz Orman Bakanlığı’na liyakat sahibi memurların atanmamasıdır.

HAYTAP Başkanı'ndan kafede aslan sergilenmesine tepki

ŞEBNEM SUBAŞI/BİRGÜN- İstanbul’da bir nargile kafenin içerisindeki cam kafeste bir aslanın sergilendiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki çekti. Konu hakkında konuşan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, işletmenin kolayca ‘hayvanat bahçesi’ ruhsatı almasına tepki gösterdi. İncelemede, nargile kafenin ‘hayvanat bahçesi ve rehabilitasyon merkezi’ olarak ruhsat aldığı belirlenmiş ve işletme sahibi Cengiz Şıklaroğlu kendini “Burası yasal bir hayvanat bahçesi. Ama burayı hayvan rehabilitasyon merkezi olarak kullanıyorum” diye savunmuştu.

Twitter’da paylaşılan görüntüde Beykoz’da yer alan ‘mevZOO’ isimli nargile kafede bir kafes içerisinde tutulan aslan net şekilde görülüyor. Tepkilerin çoğalması üzerine adı geçen kafeye giderek inceleme yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı ekipleriyle, mekanın turizm ruhsatlı hayvanat bahçesi ve rehabilitasyon merkezi olarak faaliyet yürüttüğü ortaya çıktı. İşletmede aslanın yanı sıra; atların, kuşların, papağanların ve timsahın da olduğu öğrenildi.

Hayvan hakları ihlali açısından durumu değerlendirip BirGün’e konuşan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat; “ HAYTAP olarak bu şekilde yaban hayvanlarının sergilenmesine başından sonuna kadar karşıyız. Burada karşı çıktığımız nokta, Orman Bakanlığı ve ilgili müdürlüklerinin bu gibi yerlere çok kolay bir şekilde ruhsat vermesidir. Ruhsatı alarak olayı hukukileştiriyorlar ancak hukuki olan bir şey vicdani değil.”

Hayvanları koruma kanununa aykırı
“Bir aslanın ya da kaplanın doğal olmayan ortamında, kendi türüne uygun olmayan şekilde gösteri unsuru yapılması, bir rant unsuru yapılması uygun bir durum değil” diyen Şenpolat sözlerini şöyle sürdürdü: Kaldı ki Hayvanları Koruma Kanunu da bütün hayvanların doğal türüne uygun bir ortamda olması gerektiğini söyler. Aslanın, kaplanın uygun ortamı Türkiye değil, Asya’da Afrika’da annesiyle yavrularıyla beraber özgür bir şekilde demir kafes arkasında olmadan yaşaması lazım.”

Problem liyakatli atamalar
Olayda yalnızca kafenin suçu olmadığını şimdiye kadarki yapmış olduğu uygulamalardan dolayı esas suçun Orman Bakanlığı’nda olduğunu vurgulayan Ahmet Kemal Şenpolat; “Orman Bakanlığı’nda çalışan memurlar maalesef bir hayvan hakkı savunucusu değil, çevre savunucusu değil, bizim gibi olaya yaklaşmıyorlar. Bulunan personel arasında yaban hayvanı uzman hekimi, yaban hayvanına duyarlı hukukçu, hayvan hakkı savunucusu, çevreci yok. Bütün problemimiz Orman Bakanlığı’na liyakat sahibi memurların atanmamasıdır” dedi.

Durumu kabul etmiyoruz
Şenpolat, sözlerini şöyle noktaladı: “Biz hayvan hakkı savunucusu olarak durumu kabul etmiyoruz. Bir yolunu bulup bakanlıktan belediyeden ruhsatı alıyorlar, sonra gelin denetleyin diyorlar. Sorun şu ki o ruhsatı zaten denetleyen kurum veriyor. Bu kafede olduğu gibi Yunus Parkı’na, AVM’lere, hayvanat bahçesi açmak isteyenlere, avlanmalara ruhsatlar veriliyor. Sonra uygulamalar hukuki deniyor, hukukidir ancak vicdani değildir. Kaldı ki Hayvanları Koruma Kanunu’na bakarsak hukuki de değildir. Hayvanlar kendi türlerine özgün şartlarda yaşamalıdır.”

Etiketler
sergi Urla