Koronavirüs bahanesiyle alkole yasak: 'Tarikatların baskısı mı var?'
Salgın gerekçesiyle hafta sonu tekel bayilerinin kapatılmasının ardından içki satışının marketlerde de yasaklanmasına tepki yağdı.
Salgın gerekçesiyle hafta sonu tekel bayilerinin kapatılmasının ardından içki satışının marketlerde de yasaklanmasına tepki yağdı.
Özellikle son 10 yıldır içki konusundaki yasak ve engellemeler salgın sürecinde daha da genişledi. İktidar yaşam şekline müdahale sayılacak yasaklara ara vermiyor. Daha önce saat 22.00’den sonra içki satışına getirilen yasakların devamı da bu süreçte geldi.
Covid-19 vakalarındaki artışın ardından uygulanan kısıtlama önlemleri nedeniyle en ağır darbeyi tekel bayileri aldı. Hafta arası zaten saat 21.00’den itibaren sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle satışları engellenen bayiler, hafta sonları tamamen kapatıldı. Salgın nedeniyle zaten zor günler geçiren esnaf bu kararla daha da büyük sıkıntıya düştü.
Hafta sonları saat 10.00-17.00 arası açık olan bakkal, zincir marketlerde ise içki satışı serbest bırakıldı. Bu durumun eşitsizlik yarattığını savunan bayiler duruma itiraz edip hafta sonu açık kalmayı talep etti. Fakat, bu talep de yeni bir yasakla bitti. Bu kez de bu hafta sonundan geçerli olmak üzere açık olan ve ruhsatı bulunan bakkal ve marketlerde de içki satılmayacak. Satış yapanlara para cezası uygulanacak. İktidarın son adımı, yaşam şekline müdahale olarak gö?rüldü ve sosyal medyada tepki yağdı. Esnaf haklı olarak ‘Virüs sadece içki satılan dükkânları mı giriyor’ diye sordu.
OTORİTENİN YAŞAM TARZI DAYATMASI
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Sözcüsü Özgür Aybaş, bu kararın tamamen ideolojik ve keyfi olduğunu söyledi. Genelgede böyle bir yasağın olmadığını belirten Aybaş, Birgün'e şunları söyledi: “Zaten saat 22.00 sonrası satış yasasıyla uğraşırken, şimdi bir de 20.00’ye çekildi. Ayrıca hafta sonu kapanma kararı alındı. Burada eşitlik ilkesine uymayan bir durum var. Geçen hafta zincir marketlere alkol satışı serbestken bizlere yasaktı. Meslektaşlarımız dükkânlarından ters kelepçeyle götürüldü. Biz duruma tepki gösterince alkolü tamamen yasakladılar.”
Borçlarını ödemekte zorlandıklarını söyleyen Aybaş, şunları aktardı: “Ne kiramızı ödeyebiliyoruz ne başka bir şey. İntihar noktasına gelen meslektaşlarımız var. Bu konuda tarikatların baskısı mı var diye düşünüyoruz çünkü mantıklı bir açıklaması yok. Alkolle virüsün ne alakası olabilir? Virüs alkol satılan yerlere mi giriyor? Tamamen bir akıl tutulması yaşanıyor. Otoritenin insanlara nasıl yaşayacaklarını dayatması faşistçe bir tutumdur.”
VİRÜS İÇKİ SATILAN DÜKKÂNA MI GİRİYOR?
Adana Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan da içki satışıyla koronavirüs arasında bilimsel bir bağ kuramadıklarını söyledi. Yasağın mantığını anlamakta güçlük çektiklerini aktaran Alphan şöyle dedi: “Hafta sonu içki satılması engellenen tekel bayilerine rağmen marketlerde içki satışı serbestti. Bu açıdan da ciddi anlamda bir adaletsizlik oldu. Tekel bayilerine yarım saatte bir kişi gelirken, marketlere ne zaman gitseniz 50-60 vatandaşı bir arada görmek mümkün. Son olarak marketlere de getirildi. Yasaklar yasal olmayan içki teminine yol açar.” Salgın döneminde diğer esnaf gibi tekel bayilerinin de sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Alphan, şunları kaydetti: “Tekel bayilerinin bankalara, kredi kooperatiflerine, firmalara ciddi manada borçları var. Ödemekte sıkıntı yaşıyorlar. Vergi, BAĞ-KUR, kira gibi ödemeler de mevcut. Dükkânlar kapatılacaksa, içki satışı engellenecekse tekel bayilerinin mağduriyetini giderecek bir ödeme yapılması gerekiyor. İçki satışındaki yasaklar üretimi de azaltıyor. Bu devletin de vergi kaybı anlamına geliyor.”