Ankara Antlaşması vizesinde son başvuru tarihi bugün
Türkiye'de en çok başvurulan vize türleri arasında yer alan Ankara Antlaşması vizesi için başvuru süresi bugün sona eriyor.
Daha önce iki kez ertelenmiş olan Brexit, İngiltere’nin 1 Ocak 2021 tarihinde anlaşmalı olarak Avrupa Birliği’nden resmi olarak ayrılması ile gerçekleşecek. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması ile Türkiye vatandaşlarının serbest meslek vizesi başvurusunda bulunarak İngiltere’de ticaret yapma ve yerleşim hakkı elde edebildiği Ankara Anlaşması adı ile bilinen vize türü de bugün itibari ile son buluyor.
BirGün'den Didem Mercan imzalı habere göre, Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara'da imzaladığı ortaklık anlaşmasının İngiltere ayağı için bugün son gün olduğunu belirten Göçmenlik Hukuku Danışmanı Filiz Aktepe, “31 Aralık 2020 tarihinden sonra artık Ankara Anlaşması Vizesi‘nin hem İş İnsanı (ECAA – 2 Turkish Businessperson) hem de Çalışan (ECAA-1 – Turkish Worker)) vizeleri için ilk başvurular kabul edilmeyecektir” dedi.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklama ile 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle bu vizeye başvuru için açık olan tüm formların kapatılacağını aktardığını belirten Aktepe, 31 Aralık 2020 ya da öncesinde başvuru formlarının doldurulması ve başvuruların yapılması gerektiğinin altını çizdi. Aktepe şunları söyledi:
VİZE SAHİPLERİNİN AİLE BİREYLERİNİ DE ETKİLEYECEK
“31 Aralık günü vize başvuru formlarını sisteme yüklediğimiz bir müvekkilimizin randevusu ocak ve hatta şubat ayında olmuş olmasına rağmen başvurusu, başvurunun yapıldığı - en geç 31 Aralık 2020 - tarihteki kurallara göre değerlendirilecektir. Başvuru sahipleri randevu tarihlerine kadar belgelerini hazırlayıp sisteme yükleme zamanı kazanacaklardır. Bu tarihten önce yapılan başvurular ilgili günün kurallarına göre değerlendirilecektir. Tabi bu durum ilk başvurular için geçerlidir. Ayrıca, bu değişiklik Ankara Anlaşması Vizesi’ne sahip olanların aile bireyleri için yapılacak başvurularını da etkileyecektir. 1 Ocak 2021’den sonra yapılacak aile bireyi başvuruları Birleşik Krallık’ın kendi kurallarına göre değerlendirilecektir. Yani vize ücreti ödemesi, sağlık ödemesi ve İngilizce bildiğine dair sertifika ibrazı talebinde bulunabilecektir.”
SINIRDIŞI YOK, SÜRESİZ OTURUM VE VATANDAŞLIK ALABİLECEKLER
Ankara Anlaşması’nı daha önce yapmış ve bu vize türü ile 2., 3. veya son yıllarında olanların durumunu da değerlendiren Aktepe, “31 Aralık 2020’den önce vize almış ya da vize başvurusu yapmış ve bu kategoride vizesi onaylanacak olanlar, bu tarihten önceki kurallara bağlı olarak Birleşik Krallık’ta ticari faaliyetlerine devam etme haklarına sahip olacaklardır. Onlardan beklenen ticari faaliyetlerini düzenli bir şekilde gerçekleştirmeleridir ve vize bitimlerinde, Birleşik Krallık’taki faaliyetlerini devam ettirmek için uzatma başvurularını yapabileceklerdir. Süreçlerini sağlıklı bir şekilde devam ettiren kişiler 5 yıllık ticari faaliyetleri sonunda ‘Süresiz Oturum’ hakkına sahip olacaklardır. Bunu takip eden 12 ay sonrasında da vatandaşlık başvurusu yapabileceklerdir. Yani ilk başvuru ve vize alımından itibaren süreç uzatmalar da dahil olmak üzere, antlaşmanın kuralları çerçevesinde değerlendirilecektir” dedi.
SON İMZALANAN ANTLAŞMANIN ETKİSİ OLACAK MI?
Türkiye ile İngiltere arasında 29 Aralık 2020 tarihinde serbest ticaret antlaşması imzalanmış olmasına rağmen, Ankara Antlaşması benzerinde farklı bir antlaşmanın mümkün olup olmadığını da değerlendiren Aktepe, “Şu anda sözleşmenin tam metnini beklemekteyiz. İlk izlenimler bu antlaşmanın Ankara Antlaşması Vizesi sahiplerine doğrudan bir etkisi olmadığı ve iki ülke arasında çalışanlar için Ankara Antlaşmasına benzer hareket özgürlüğü (Freedom of Movement) maddesinin olmayacağı yönünde. Bu antlaşma daha çok İngiltere ile Türkiye arasındaki malların serbest dolaşımı konusunda uygulamalar getiriyor” açıklamasında bulundu.
İmzalan Serbest Ticaret Antlaşmasının, yatırımlar ve ticari faaliyetler ile ilgili bir antlaşma olduğunun altını çizen Aktepe, “bu ortak çalışmanın ileride çalışma ve iş kurma vizelerinde de olumlu bir etkisi olabileceği düşünmekteyiz” dedi.