Sayıştay'dan Boğaziçi'nden yapılan ek ödemelere ilişkin dikkat çeken tespit
Sayıştay, tartışmaların odağındaki Boğaziçi Üniversitesi'nde eski rektör Prof. Mehmed Özkan döneminde yapılan ek ödemelere ilişkin bir tespitte bulundu.
Sayıştay, tartışmaların odağındaki Boğaziçi Üniversitesi'nde eski rektör Prof. Mehmed Özkan döneminde yapılan ek ödemelere ilişkin “Döner sermaye gelirlerinden personele yapılan ek ödemelerin tamamen fiili çalışma sürelerine dayandığı hususunda tam bir güvence elde edilememiştir” tespitinde bulundu.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AKP aday adayı Melih Bulu’nun atanmasını günlerdir protesto ediyor. Öğrenciler bundan önceki rektör Mehmed Özkan’ın atanmasına da karşı çıkmıştı. Öğrenciler üniversitelerin kalitesinin düşeceğini dile getiriyordu.
Anka Haber Ajansı'ndan Tamer Arda Erşin'in haberine göre, Öğrencilerin kalite yakınmasını doğrulayan bir tespiti Sayıştay yaptı. Sayıştay’ın 2019 Yılı Boğaziçi Üniversitesi Denetim Raporu’na göre Rektör Özkan döneminde hazırlanması gereken stratejik plan bile hazırlanmadı. Sayıştay denetçileri, "Boğaziçi Üniversitesinin 2016 yılından itibaren mevzuatın öngördüğü biçim ve içerikte stratejik plan hazırlamaması, dolayısıyla stratejik planında yer alan misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerle uyumlu ve performans esasına dayalı olarak hazırlanmış bütçesinin bulunmayışı, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin yanı sıra Sayıştay’ın performans denetimi görevini yerine getirmesine de engel teşkil etmektedir” tesbiti yaptı.
'ÇOĞU İÇİN ÇALIŞMA YAPILMADI'
Sayıştay ayrıca 2015 yılından itibaren yürürlükte olan Boğaziçi Üniversitesi İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planında, standartları sağlamaya yönelik gerçekleştirilmesi gereken 125 eylemden 84 tanesinin tamamlanmadığı, bu eylemlerin çoğu için çalışma yapılmadığı tespit etti.
'GÜVENCE YOK'
Sayıştay, 2019 yılında döner sermayeden yapılan ek ödemelerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığına ilişkin “Ek ödeme hesaplamalarının temelini oluşturan performans veri girişlerinde beyana bağlı kalındığı, sistemin gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı noktasında herhangi bir kontrol mekanizmasının bulunmadığı görülmüştür. Bu nedenle döner sermaye gelirlerinden personele yapılan ek ödemelerin tamamen fiili çalışma sürelerine dayandığı hususunda tam bir güvence elde edilememiştir” dedi.
Sayıştay güvencenin bulunmaması nedeniyle ise şu uyarıda bulundu:
“Döner sermaye işletmesi giderleri içerisinde önemli bir paya sahip olan ek ödemelerin hesaplanması aşamasında kontrol mekanizması bulunmamaktadır. Bu durumun sonucu olarak fiili durumu tam olarak yansıtmaması muhtemel ve etkin bir kontrol mekanizmasına tabi olmayan beyanlar sonucu yapılacak hatalı işlemler, kamu zararı oluşturabileceği gibi bu işlemler sonucunda mali tabloların güvenirliği de etkilenecektir. Ek ödeme hesaplamalarının temelini oluşturan performans veri girişlerinde kullanılan programların geliştirilerek doğru veri akışının sağlanması ve bu hesaplamalara ilişkin iç kon sisteminin oluşturulması uygun olacaktır."