Sit alanına rezidans: TOKİ'den tarih katliamı
TOKİ’nin İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerini yenileme çalışmalarına finansman oluşturmak için Bathonea antik kentinin yer aldığı Küçükçekmece Gölü kıyısındaki 1 milyon 783 bin metrekarelik arazi imara açıldı.
ÖZLEM GÜVENLİ - SÖZCÜ/ Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Üniversitesi'nin (İ.Ü.) Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerini yenilemek için Küçükçekmece Gölü kıyısındaki arkeolojik sit alanını gözden çıkardı. İ.Ü. Çapa, Cerrahpaşa ve Avcılar yerleşkelerindeki ekonomik ve fiziksel ömrünü tamamlamış eğitim-öğretim ve hizmet binaları ile tescilli yapıların yenilenebilmesi için kaynak oluşturulması amacıyla 2014 yılında TOKİ ile protokol imzalanmıştı. Protokol ile yeni yerleşkelerdeki binaların TOKİ tarafından inşa edilmesi karşılığında bu tesislerin finansmanında kullanılmak üzere üniversitenin atıl durumundaki Halkalı ve Avcılar'daki taşınmazları TOKİ'ye devredildi. Protokolün Antik Bathonea kenti kazılarının sürdüğü alanı da kapsaması yıllardır tartışma konusuydu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tartışmalı alan için hazırlanan planları onaylayarak itirazlar için askıya çıkardı. Plan ile Avcılar Firuzköy'de Küçükçekmece Gölü kıyısındaki 1 milyon 783 bin metrekarelik alan imara açıldı.
10 BİNLİK PLAN DEĞİŞTİ
Plan çalışması ile İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda değişiklik yapıldı. “Fuar, panayır, festival alanı”, “kentsel bölgesel yeşil ve spor alanı”, “sit alanı”, “jeolojik sakıncalı alan” ve “üniversite alanı” olarak belirlenen parseller, “kentsel gelişme alanı ve üniversite alanı” olarak düzenledi. Hazırlanan planın açıklama raporuna göre planlama alanının güney ve doğusu 1. derece, batısı ise 3. derece arkeolojik sit alanı ile çevrili. Küçükçekmece Gölü'nün batısında “üniversite” olarak gösterilen alanın, 1. derece arkeolojik sit alanı olması yıllardır tartışma konusuydu. Açıklama raporunda 2010 tarihli kararı ile Avcılar Küçükçekmece Gölü çevresinin 3. derece arkeolojik sit alanı kapsamından çıkarılmasına karar verildiği hatırlatıldı. Eşkinoz Deresi'ne bakan batı kısımdaki 6340 sayılı parsel ise 3. derece sit alanında kaldığı için planın dışında bırakıldı. 2016 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde sondaj ve kazı çalışmalarında ortaya çıkan kalıntılar tescil edilerek koruma gurubu derecesi “1” olarak belirlendi. Planda tarihi eser çıkan 4435 sayılı parselin yaklaşık 10 bin metrekarelik kısmı “korunacak alan” olarak belirlendi.
YEŞİL ALAN DÜZENLEMESİ
İstanbul Çevre Düzeni Planı doğrultusunda planlama alanının batısında kalan Eşkinoz Deresi Vadisi ve çevresinin İstanbul metropoliten alanının yeşil alan ihtiyacının karşılanması için Bahçeşehir'den başlayarak Küçükçekmece Gölü'ne uzanan alan rekreasyon vadisi olarak düzenlendi. Alanın doğusunda bulunan, 1. derece arkeolojik sit alanı olan Küçükçekmece Gölü kıyıları arasında bağlantıyı sağlayacak yeşil kuşaklar planlandı.
542 BİN METREKARELİK ALANA KONUT YAPILACAK
Planlama alanında toplam 541 bin 816 metrekarelik alana konut inşa edilecek. Kat yüksekliklerine kademe kademe 3 ve 5 kat sınırı getirildi. Plana göre “ticaret ve konut” alanına AVM ve rezidans yapılabilecek. 8 bin 615 metrekarelik 3 anaokulu, 14 bin 407 metrekarelik 2 ilkokul, 17 bin 496 metrekarelik 2 ortaokul, 8 bin 140 metrekarelik özel ortaokul, 11 bin metrekareye 1 lise, 11 bin 56 metrekarelik özel lise ve 100 bin metrekarelik yüksek öğretim alanı oluşturuldu. Alana 13 bin 940 metrekarelik 3 cami de yapılacak. Planlama alanında 178 bin 631 metrekare park ve yeşil alan, 242 bin 774 metrekare büyüklüğünde rekreasyon alanı planlandı. 13 bin 592 metrekarelik 3 meydan da yer alacak.