Çarpıcı rakamlar ortaya çıktı: Kürtçe eğitime ilgi ne durumda?

Milli Eğitim Bakanlığı, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adıyla Eylül 2012’de Kürtçe dersini ortaokullarda seçmeli olarak yürürlüğe koydu. Kürtçe eğitimdeki son durumu değerlendiren İklim Oral, çarpıcı rakamları paylaştı.

Çarpıcı rakamlar ortaya çıktı: Kürtçe eğitime ilgi ne durumda?

Milli Eğitim Bakanlığı, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adıyla Eylül 2012’de Kürtçe dersini ortaokullarda seçmeli olarak yürürlüğe koydu.

AKP’nin başlattığı “Çözüm Süreci”nin ardından hayata geçen projede son durum dikkat çekti.

İklim Oral, Rudaw’a yaptığı değerlendirmede, “Barış sürecinde Kürtler gibi Kürtçe de nisbi de olsa nefes alabiliyordu” değerlendirmesinde bulundu.

Kürtçe eğitimdeki son durumu İklim Oral şöyle anlattı:

“Seçmeli Kürtçe dersinin seçilmemesiyle beraber Kürtçe öğretmenlerinin atamaları da azaldı atama sayısı 3, 2, 1 gibi gayet ironik bir tabloya ulaşmıştır. Hiç şüphesiz bu durum en çok Kürtçe öğretmen adaylarını etkiliyor. Diğer bölümlerin aksine Kürtçe bölümüne gelen öğrenciler atanamama konusunu bir bakıma baştan kabullenmiş oluyorlar.

Seçmeli Kürtçe derslerinin seçilmemesi üniversitelerdeki Kürtçe bölümünün öğrenci kapasitesini de etkiliyor. Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü 2020 yılında 10, Muş Alparslan 23, Bingöl ise 30 (kurmanci 20 - zazaki 10) lisans öğrencisini mezun etti. Eğer böyle giderse üniversitelerin mezun sayıları düşmeye devam edecektir.

Öğretmenlerin yıllara göre atamaları da aynı hızla düşüş göstermektedir. 112 atamadan 59 tane aktif Kürtçe öğretmeni varken bu öğretmenler de ders saatlerini doldurabilmek için farklı derslere giriyorlar, bu da eğitimin durumunu gözler önüne seriyor.

Son bir senedir mevcut pandemi ile birlikte online eğitim sistemi de Kürtçe dersi önünde önemli bir engel olmuş gibi görünüyor. Hem dersin açılmaması konusunda hem de öğretmen atama konusunda.”

Etiketler
Kürt Okul Milli Eğitim Bakanlığı