Avukatı engelleyen AKP'li belediye başkanı Selim Alan için karar
Soylu'nun Erdoğan'dan geri dönen istifasının ardından "Emrindeyiz Sayın Bakanım" paylaşımı yapan Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, kendisine cevap veren Avukat Dursun Küçük'ü sosyal medyada engellemişti. Küçük'ün Cimer başvurusunda karar çıktı.
Eleştirel yorum yapan Dursun Küçük’ü sosyal medya hesabından engelleyen Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan için verilen karara şerh koyan Kamu Etik Kurulu üyeleri “özgürlük” dersi verdi. Şerhte, “Kişisel açılan bir hesaptan kamuyu ilgilendiren bir paylaşımın yapılması durumunda artık bu kişisel hesabı kamusal bir hesap olarak değerlendirmek gerekir. Kişinin ifade özgürlüğü, haber alma kanaatleri yayma hakları ihlal edilmiştir” denildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçen yıl nisan ayında istifasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmemesinin ardından Alan, “Reis noktayı koydu. Durmak yok yola devam. Emrindeyiz Sayın Bakanım” mesajını paylaştı.
Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre, İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat Dursun Küçük ise belediye başkanının paylaşımına yaptığı yorumda, “Merkez yönetimi temsil eden bakanın yerel yönetim üzerinde ast üst ilişkisi olması sebepli ve olası bir hukuki inceleme soruşturma izni verecek kişi olması sebepli, paylaşım hatalıdır” dedi.
Bunun üzerine Alan, avukat Küçük’ün hesabını hem kişisel hem de belediyenin sosyal medya hesabından engelledi. Küçük, konuyu idare mahkemesine, CİMER’e ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na taşıdı.
CİMER’e başvurusu üzerine belediye hesabındaki engel 2.5 ay sonra kalktı. Ancak belediye başkanı Alan, kendi hesabından yaptığı engellemeyi kaldırmadı.
TAHAMMÜL GÖSTERİLMELİ
Konuyu görüşen Kamu Görevlileri Etik Kurulu, belediye hesabından engellemenin kalkması nedeniyle “karar verilmesine yer olmadığını” kararlaştırdı. Karar oy çokluğu ile alındı. İki üye, Alan hakında “etik ihlal kararı” verilmesi gerektiğini belirterek muhalafet şerhi koydu.
Şerhte “Kamuya mal olmuş kişilerin eleştiriye tahammülleri gerekliliktir. Erişim engeli konan kişinin ifade özgürlüğü, haber alma ve kanaatleri yayma hakları ihlal edilmiştir” değerlendirmesi yapıldı.