Kayısı ve üzüme kalker darbesi

Malatya’da kayısı ve üzüm üretimine büyük darbe vuran maden ocaklarına Yeşilyurt Belediyesi bir yenisini ekliyor. Yurttaşların itiraz dilekçelerini görmezden gelen AKP’li belediye, yeni bir kalker ocağı açmak için ÇED olumlu kararı aldı.

Kayısı ve üzüme kalker darbesi

MALATYA’nın Yeşilyurt ilçesi Kırlangıç mahallesinde yeni bir kalker ocağı için harekete geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeşilyurt Belediyesi’nin başvurusu üzerine çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verdi.Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım alanı olarak geçen bölgeye maden ocağı istemeyen yurttaşların tepkisi sürüyor.

Altı taş ocağı daha var

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, geçen yıl Kasım ayının sonunda projeyi öğrenen bölge halkı, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderdiği dilekçede Kırlangıç Mahallesi’nde 6 taş ocağında çalışmaların sürdüğünü ve 3 yeni ocağın daha kurulmasının planlandığını belirtti. Yöre halkı, taş ocaklarının mahallenin içme suyu kaynaklarını kirlettiğini ve üzüm bağları ve kayısı bahçelerinin büyük zarar gördüğünü bildirdi. Bölge halkı patlatma ve toz bulutlarının bölgeye zarar verdiğini belirterek yeni taş ocaklarına karşı olduklarını da kaydetti.

ÇED Raporu’ndaki bilgilere göre 1 kilometre çapındaki bölgede 4 ayrı madencilik faaliyeti de yürütülüyor.

21,52 hektarlık alanda faaliyet yürütecek taş ocağında yılda 1 milyon ton üretim yapılacak. Üretilen kalker cevheri, kamyonlar vasıtasıyla ocak sahasının 150 metre uzağındaki kırma eleme tesisine nakledilecek.

YERLEŞİM YERLERİNİN İÇİNDE

ÇED Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 900 bin TL olarak belirlenen projeden yılda 1 milyon TL kâr edilecek. Taş ocağına en yakın yerleşim yeri bin 100 metre güneybatısında Kırlangıç Mahallesi’ ne ait konutlar. Ayrıca proje alanının 2 nim 472 metre kuzeydoğusunda Görgü Mahallesi, 15 kilometre kuzey doğusunda Yeşilyurt İlçesi ve 24,7 kilometre kuzeydoğusunda Malatya ili bulunmakta.

Projeler son bulmuyor

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde maden ruhsatı alınmamış bölge kalmadı. Kalker ocağı işleten Meston Çevre ve İnşaat Şirket alanı genişletmek için başvuru yaptı. İki yıldır işletilen maden ocağını yaklaşık 7 kat genişletmek isteyen şirketin başvurusunu inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 25 Şubat’ta halkın katılım toplantısı kararı verdi. Mevcut 14.57 hektarlık alanda yılda 380 bin ton kalker üretilen maden ocağında kapasite artırımıyla birlikte alan 98.59 hektara, yıllık üretim kapasitesi ise 980 bin tona çıkacak.

1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına göre tarım arazisi içerisinde yer alan maden ocağının en yakın yerleşim yerine uzaklığı ise bin 250 metre.

Etiketler
Malatya Maden