AKP'nin hayvan hakları yasası neyi engelliyor: Tecavüz suç değil, şiddete hapis yok!

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi AKP tarafından hazırlandığı belirtilen Hayvan Hakları Yasası'na dair itirazlarını açıkladı, "Gerçekten hayvanların haklarını koruyacak bir yasa istiyoruz" dedi.

AKP'nin hayvan hakları yasası neyi engelliyor: Tecavüz suç değil, şiddete hapis yok!

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi son günlerde AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin tarafından yapılan Hayvan Hakları Yasası ile ilgili açıklamalarının ardından endişelerine dair açıklama yaptı.

Taslağın hayvanların haklarını gözetmeyen, esneten bir yasa taslağı olduğunu belirtilen açıklamada "Gerçekten hayvanların haklarını koruyacak bir yasa istiyoruz. Adil, eşit, yaşanabilir bir dünya için hayvan hakları demeye devam edeceğiz" denildi.

2011 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak meclise gönderilen yasa taslağının hayvan hakları savunucuları tarafından “Ölüm Yasası” olarak anıldığı ve 2012 yılında kitlesel eylemlere sebep olan bu yasa taslağının tepkilere rağmen 2014 yılında Çevre Komisyonu tarafından onaylandığı hatırlatılan açıklamada taslağın meclis genel kuruluna gelmediği ancak AKP Grup sözcüsü Özlem Zengin’in son günlerde yaptığı açıklamaların bu taslak üzerinden bir yasa hazırlandığı yönünde olduğu ifade edildi.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi "Kamuoyunun büyük tepkisine neden olan böyle bir taslak üzerinden yapılan bir yasa çalışması, 2019 yılında kurulan ve yaklaşık bir yıl boyunca Türkiye’de yaşanan hayvan hakları ihlallerini enine boyuna değerlendiren ve Ocak 2020’de Meclis’e raporunu sunan TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu’nun bir yıllık emeğinin ve biz hayvan hakları savunucularının yıllar süren mücadelesinin çöpe gittiğini düşündürüyor" dedi.

Açıklamada yasada karşı çıkılan maddeler ve nedenleri şöyle sıralandı:

Evde 3 hayvan sınırı

Özlem Zengin’in açıklamalarına göre meskende 3 hayvandan fazla hayvan barındırılamayacak. Yerel yönetimler sorumluluklarını yerine getirmediği için sokakta yaşayan hayvanları yaşatmaya çalışan insanları cezalandıran böyle bir maddeyi kabul etmiyoruz.

Tecavüz suç kapsamına alınmıyor

Hayvana tecavüze suç kapsamına alınmayacak, tecavüze bazı düzenlemeler getirilecek. 2018 yılında Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı taslakta hayvana tecavüz suç kapsamına alınmıyordu, tecavüze 2000 TL idari para cezası öngörülüyordu. 2018 yılında bu taslak yine kamuoyunun tepkisine ve eylemlere sebep oldu.

AKP’li milletvekilleri bu maddenin tepki çekeceğini ve bizler tarafından kabul edilmeyeceğini gayet iyi biliyorlar buna rağmen böyle bir madde önermeleri toplumun talep ve isteklerine karşı kulaklarını tıkadıklarını gösteriyor. Türkiye’de hayvana tecavüz erkekliğin dokunulmazlığı yüzünden üstü örtülen ancak her gün gerçekleşen bir şiddet türü.

Hapishanelerin yetersizliği yada savcılık bürolarında iş yükünün artması gibi sebeplerle açıklanmaya çalışılan bu karar tecavüzü normalleştiren bir aklın kararından başka bir şey değil.

Hayvana şiddete hapis cezası yok

Hayvan öldüren biri 6 aydan 4 yıla, hayvana eziyet eden biri 6 aydan 3 yıla, hayvan dövüştüren biri 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Hayvana şiddete hapis cezası denilerek müjdelenen bu öneriyle failler cezaevine girmeyecek, cezaları ertelenebilecek, para cezasına çevrilebilecek. Tüm bu durumların önüne geçmek için talebimiz doğrultusunda cezaların alt sınırı 3 yıldan başlatılmalı. AKP’nin devrim niteliğinde olacağını söylediği bu taslak yasalaşırsa failler teşvik edilmeye devam edecek.

Yunus parkları kapatılmıyor

Yeni yunus parklarının açılmasına izin verilmiyor ancak mevcut tesisler kapanmıyor, bu tesisler için bazı düzenlemeler getiriliyor. Bizler mevcut 10 yunus parkı faal olduğu sürece bu zulmün bitmeyeceğini ve hayvanlar için değişen birşey olmayacağını söylüyoruz. Yunus parkı sahipleri usulsüz bir şekilde açtıkları işyerlerini yasallaştırmak için yunus parkları ile ilgili düzenleme talep ediyordu. Bu öneri AKP’li milletvekillerinin 10 işletmenin çıkarlarını koruyabilmek için hayvanların yaşamlarını hiçe saydığını gösteriyor

Hayvan üretimi ve satışı bitmiyor

Petshoplarda hayvan satışının yasaklanacağı söylense de bu hayvanların hangi türler olduğu belirtilmiyor. Ancak yüksek ihtimalle Komisyon Raporu’nda da tavsiye edildiği gibi petshoplarda sadece kedi, köpek satışı yasaklanıyor. Özlem Zengin açıklamalarında hayvan satışının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde yapılacağını belirtiyor. Yani hayvan satışı ve üretimi devam ediyor.

Terk etmenin cezası yalnızca 1500 TL

Meclis Araştırma Komisyonu Raporu hayvan terk eden kişiye 10.000 TL ceza verilmesini tavsiye ediyordu bu bizim de taleplerimizden biriydi. AKP’nin hazırladığı taslakta hayvan terk etmenin cezası 1.500 TL’ye düşmüş.

Yerel yönetimler Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte kısırlaştırma çalışmaları yapacak. Tarihi hayvan katliamları ile dolu bu kurumların yapacakları kısırlaştırma operasyonlarının toplu katliamlara dönüşmesi ihtimali bizleri endişelendiriyor.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi açıklamayı "Basına yansıyan ilk haberlere göre yıllardır beklediğimiz bu yasa hayvanlar için ölüm anlamına geliyor. Bütün taslağı göremesekte geriye kalan maddelerin hayvanlar lehine olmadığı hissediliyor.

Hayvanların haklarını gözetmeyen, her fırsatta bu hakları gasbetmeye yada esnetmeye çalışan yasa taslaklarından bıktık! Gerçekten hayvanların haklarını koruyacak bir yasa istiyoruz. Adil, eşit, yaşanabilir bir dünya için hayvan hakları demeye devam edeceğiz. Tüm kafesler boşalana, tüm türler özgür olana dek." ifadeleri ile sonlandırdı.

Evrensel

Etiketler
Şiddet Tecavüz