TTB'den aşı uyarısı: Bu hızla iki yılı bulabilir

Türk Tabipleri Birliği kinci Başkanı Ali İhsan Ökten, 83,5 milyon vatandaşın yüzde 70’inin aşılanması için 116 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

TTB'den aşı uyarısı: Bu hızla iki yılı bulabilir

Pandemiye ilişkin 11’inci ay değerlendirme raporunu açıklayan Türk Tabipleri Birliği (TTB), getirilen aşıların 65 yaş üstü yurttaşlar ve sağlık çalışanları için bile yeterli olmadığı belirtti.

Birgün'ün haberine göre; Online basın toplantısında raporu sunan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, 65 yaş üzerindekiler için bile gerekli olan doz miktarının 18,8 milyon olduğunu söyledi. 83,5 milyon vatandaşın yüzde 70’inin aşılanması için 116 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu belirten Ökten, mevcut aşılama hızıyla tüm toplumun aşılanmasının iki yıl süreceğini söyledi.

Sağlıkçıların hızla aşılanabildiğini ama yaş gruplarına geçilince hızın yavaşladığını ifade eden Ökten, bunun aşı dozlarındaki yetersizlik, MHRS randevu sistemindeki sorunlar, kare kod uygulaması, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesinden kaynaklandığını ifade etti.

PLANLAMA YAPILMALI

Sayıları 5 milyonu aşan göçmen ve mülteciler için sağlık hizmeti desteğinin de oldukça yetersiz olduğunu aktaran Ökten, “Tüm göçmen ve sığınmacılar için birinci basmak koruyucu sağlık hizmetleri, ikinci basamak tedavi hizmetleri kolaylaştırılmalı. Göçmen ve mülteci çocuklarını kapsayan geniş veri tabanı bulunmaması aşılı olup olmadıklarının bilinememesine neden oluyor. Toplumun tüm kesimlerini birlikte ele alan sağlık hizmeti planlamasına ihtiyaç var” dedi.

OKULLAR AÇILMALI

Yüz yüze eğitime ilişkin de çeşitli veriler paylaşan Ökten, okulların açılıp kapanmasının vaka sayısı değişimlerine bir etkisi olmadığını belirtti. Ökten, okulların fiziki mesafe, hijyen ve sosyal tedbirler alınarak ilkokul çağındaki çocuklar için açılmasını önerdiklerini açıkladı.

***

Sıra beklemeyenler de var

Hâlâ aşı yapılamayan 65 yaş üstü yurttaşlar ve sağlık emekçileri varken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli ikinci doz aşılarını oldu. Çin’den getirilen 3 milyon doz aşının 2 milyon 811 bini yapıldı. İlk parti bitmemesine ve milyonlarca yurttaş aşı beklemesine rağmen Sağlık Bakanlığı dün ikinci doz aşının uygulanmaya başlandığını duyurdu.

***

Çarpıcı iddia: 200 bin doz aşı kayıp

CHP Milletvekili Murat Emir, Çin’den gelen 3 milyon aşıdan yaklaşık 200 bin dozunun halen yapılamadığını belirterek, aşıların kayıp olduğunu iddia etti. Aradan 27 gün geçtiğini ve 3 milyon dozun tamamlanamadığını belirten CHP’li Emir, “Bir yandan da günlerdir aşı yok. Bugün ise ikinci parti aşıların vurulmasına başlanıyor. Bu durumda yaklaşık 200 bin doz aşı arada kaynatıldı ve kayıp” ifadesini kullandı.

Dün itibarıyla da ikinci partiyle gelen 6,5 milyon doz aşı vurulmaya başlandığını ancak daha ilk partiyle gelen aşıların vurulmadığını ifade eden CHP’li Emir, “Aşılanacak kişiler bekliyor, aşı vuracak sağlık çalışanları bekliyor. 75 yaş üstü vatandaşlara aile sağlığı merkezlerinde aşılama için randevu veriliyor ama ortada aşı yok. Bugün ise ikinci parti aşıların vurulmasına başlanıyor. Bu durumda ilk partiyle gelen 3 milyon doz aşının yaklaşık 200 bin dozu nerede?” diye sordu.

Aşıların AKP’lilere yapıldığı iddialarının doğrulandığını belirten CHP’li Emir şu ifadeleri kullandı: “Aşıların aslında açıklanan tarihten daha önce Türkiye’ye getirildiğini ve nüfuzlu kişilere AKP’lilere yapıldığını iddia etmiştik. Sağlık Bakanlığı, bu iddiamıza net bir yanıt verememişti. Şimdi 200 bin doz aşının kayıp olduğunu görüyoruz. İddiamızı doğrulayan bu istatistikle ilgili bakanlıktan açıklama bekliyoruz. Yoksa sırası gelmeyen yandaşlara, nüfuzlu kişilere mi yapıldı?”

Etiketler
Koronavirüs Türkiye