Fatih Altaylı: Açıklanan Uzay Programı çok da inandırıcı değildi

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'nin uzay programıyla ilgili yeni bilgileri köşesinde paylaştı.

Fatih Altaylı: Açıklanan Uzay Programı çok da inandırıcı değildi

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'nin uzay programıyla ilgili yeni bilgileri köşesinde paylaştı.

"Türkiye’nin geçen hafta açıklanan Uzay Programı çok da inandırıcı değildi." diye yazan Altaylı, "Dünyada 3 yıl içinde bunu yapabilecek bir ülke olmadığı çok açık bir bilimsel gerçekti. Bunun nasıl olabileceğini, ne zaman olabileceğini konuşmak üzere pazar akşamı bir Teke Tek Bilim programı yaptım. Üç değerli konukla. Apollo Projesi mühendislerinden Türk bilim adamı Prof. Arsev Eraslan, halen NASA’da görevli Y.M. Sırrı Oğuz ve Koç Üniversitesi öğretim görevlisi roket bilimci Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu ile." ifadelerini kullandı.

Altaylı'nın yazısının bir bölümü şöyle:

NASA’dan Sırrı Oğuz “Bunu üç yılda yapmak imkansız. NASA Ay'a gitme amaçlı Artemis Projesi'ni 10 yıl önce başlattı ve tüm bilgi ve tecrübesine rağmen en erken 2024’te Ay'a gidebilecek bir uzay aracını fırlatabileceğiz ki ben onu bile çok erken buluyorum. Daha önceden bir çalışma yürütülmedi ise bugün başlanarak bunu üç yıl içinde yapamayız. Fiziken mümkün değil” dedi.

Ancak Koç Üniversitesi öğretim üyesi Arif Karabeyoğlu herkesi umutlandırdı.

Karabeyoğlu, Türkiye’nin 4 yıl önce başlattığı bir proje olduğunu, bu projenin çok önemli bir aşamaya geldiğini ve Ay'a yollanacak uzay aracının yerli tasarım ve yerli üretim bir araç olacağını, bunun hibrid roket motorunun Delta V adlı Türk şirketi tarafından tasarlandığını ve üretileceğini açıkladı. Bilmeyenler için söyleyeyim, Karabeyoğlu, Delta V şirketinin yönetim kurulu üyesi aynı zamanda. Ve Karabeyoğlu, Stanford Üniversitesi’nden Türkiye’ye dönen bir bilim adamı.

AY’A GİTMENİN BİZE FAYDASI NE?

Peki bunun Türkiye’ye ne faydası var?

Öncelikle Ay’a doğru giderken uzay aracımız çeşitli testler yapacak, veriler toplayacak. Bunlara Türkiye’ye iletecek. Bu da bizi uzaydan veri toplayıp değerlendirebilen ülkeler sınıfına sokacak.

Ama daha önemli olan şu. Delta V şirketi tarafından üretilen yerli roket motorumuzu Dünya’ya satabileceğiz. Hibrid motorlu uzay aracımız eğer başarılı olursa bu motor ticari bir anlam kazanacak. Çünkü diğer roket motorlarına göre çok daha kolay, güvenli ve ucuz. Şu an kullanılan roket motorları yaklaşık 20 milyon dolar maliyete sahipken yerli motorumuz bunun hemen hemen 10’da biri bir maliyete sahip olacak.

Böyle olunca özellikle uzaydaki ateşlemelerde kullanılan ve yeniden kullanımı mümkün olmayan pahalı motorlar yerine SpaceX gibi şirketler bile Türkiye’den roket motoru alabilecekler.

Arif Karabeyoğlu bu projenin 2023’e değilse bile 2024-25 yılına kadar kesinlikle yapılacağını ve hayal olmadığını söylüyor.

HİBRİD ROKET NASIL BİR ŞEY?

Hibrid roket motoru ne demek diye de sordum. Bizim yerli üretim hibrid motor şu anlama geliyor: Yakıt ve tutuşturucu ayrı ayrı bölümlerde ve biri katı biri sıvı. Yakıt katı, tutuşturucu ya da oksidasyonu ya da yanmayı sağlayan sıvı. Dünyada pek çok ülke bu tip motorlar üzerinde çalışıyor. Türkiye, Delta V sayesinde bayağı öne geçmiş. Katı yakıt parafin, tutuşturucu ise sıvı oksijen. Yani mumu, oksijenle yakacağız ve aya gideceğiz. Kulağa komik gibi gelse de son derece mantıklı ve bilimsel. Üstelik de katı yakıtlı motorlara göre çok daha güvenli.

ASTRONOTUMUZ UZAYA TAKSİ İLE GİDECEK

Türkiye’nin uzaya bir astronot yollaması projesinin ise tüm bu anlattıklarımla alakası yok. Uzaya astronotumuzu kendimiz yollamayacağız. Rusya veya Amerika yollayacak. Belki de bir İngiliz yollayacak. Sir Richard Branson. Uzaya ticari olarak insan taşıyan Elon Musk, Soyuz ya da Virgin firmalarından biriyle anlaşıp uzaya bir Türk yollayacağız. Bu arada Uluslararası Uzay İstasyonu için Rusya veya ABD ile anlaşabilirsek yollayacağımız bilim insanı burada bilimsel çalışmalar da yapacak.

Etiketler
Fatih Altaylı Habertürk Türkiye