Bakanlık 2 buçuk ayda sahra hastanesi inşa edilecek demişti! Hastane için çivi çakılmadı
İzmir'de Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin ana binası depremin ardından tahliye edildi. Depremin üzerinden 3 buçuk ay geçmesine rağmen hastane için tek bir çivi dahi çakılmaması tepki çekti.
İzmir’de 2018’de depreme dayanıklı olmadığı için tahliye edilmesi tavsiye edilen 406 yataklı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin ana binası, 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından tahliye edildi.
Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Hastane ana binasının kapatılmasının ardından şu anda sadece bazı poliklinikler ve acil servis düşük kapasite ile hizmet veriyor.
Bu hastane Buca’nın tek devlet hastanesi; aynı zamanda İzmir’de deprem sonrası kapanan tek hastane. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aynı bölgede bulunan futbol sahası içerisinde, içinde tüm üniteleri bulunan tam donanımlı bir sahra hastanesini 2 buçuk ay gibi rekor bir sürede hizmete alacaklarını açıklamıştı.
Depremin üzerinden 3 buçuk ay geçmesine rağmen hastane için tek bir çivi dahi çakılmaması tepkilere neden oldu. İzmir’in en kalabalık ilçesinde pandemi sürecinde hizmet verecek tek bir hastanenin olmaması, bölgede yaşayan yurttaşları zor durumda bıraktı.
VERDİĞİNİZ SÖZÜ TUTUN!
Buca Emek ve Demokrasi Platformu, Şirinyer Migros önünde eylem yaparak, Bakan Koca’ya verdiği sözü tutması çağrısında bulundu. Eylemde konuşan SES İzmir Şubesi Hukuk Sekreteri Hava Akcan, hastanenin kapatılmasının, bölgede yaşayan yurttaşların yanı sıra sağlıkçıları da olumsuz etkilediğini belirtti. Akcan, şunları söyledi:
“Bakanlık yetkililerince ve Sağlık Bakanı Koca tarafından depremden hemen sonra hastaneye yapılan ziyaret sonrasında, ‘Buca halkının hastanesiz kalmayacağı ve 15 Ocak 2021 tarihinde 250 veya 300 yataklı sahra hastanesinin hizmete açılacağı’ sözü verilmişti. Aradan geçen bunca zamana rağmen hastanenin ihalesi dahi yapılmadı, süreçle ilgili kamuoyuna herhangi bir bilgi de verilmedi. Hastane binasının yıkılıp yeni hastane binasının ne zaman yapılacağı belirsiz.”
YURTTAŞ ÖZELE MECBUR
Hastanenin kapatılması nedeniyle hem Buca halkının hem de çevre ilçelerde yaşayanların sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk yaşadığını belirten Akcan, “Vatandaşlar özel hastanelere mecbur bırakıldı. Özel hastanelere akla gelebilen her türlü teşviki sunan, hasta garantili şehir hastanelerinin ödemelerini geciktirmeyen, yandaş müteahhitlerin yüzlerce hastane yapmaya yetecek vergi borcunu silen hükümet; Buca halkına verdiği hastane sözünü tutmuyor” diye konuştu.
BUNU REVA GÖRÜYORLAR
SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz ise BirGün’e yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Pandemi sürecindeyiz. Bunun yanında kronik hastaların sağlık hizmetine ulaşımı da gittikçe zorlaşıyor. Böyle bir dönemde depremden mağdur olan Buca halkına verilen sözlerin tutulmadığını görüyoruz. Hem Bakanlığa hem İl Sağlık Müdürlüğü’ne şunu iletmek istiyoruz: Burası İzmir’in en büyük ilçesi. Bu ilçede salgın döneminde bir devlet hastanesinin olmaması halka neyin reva görüldüğünü gösteriyor. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz.”