Eğitim sistemi 16 yılda 15. kez değiştiriliyor
Liseye ve üniversiteye geçiş sistemlerinde yapılan değişiklikler başta olmak üzere 16 yıllık AKP iktidarı döneminde hiçbir öğrenci başladığı sistemle okulunu bitiremedi.
MUSTAFA MERT BİLDİRCİN/BİRGÜN- Birbiri ardında yapılan değişikliklerle yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminde yeni bir değişiklik daha planlanıyor. AKP hükümetlerinin yedinci Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk da liseye giriş sistemine “el atmaya” hazırlanıyor. TEOG’un yerine getirilen liseye geçiş sisteminde (LGS) yapılması düşünülen köklü değişiklikler için kapsamlı bir çalışma başlatılması bekleniyor.
16 yılda 14 sistem değişikliği
Türkiye’deki eğitim sisteminde son 16 yılda yapılan sistem değişikliği sayısı 14’e ulaştı. AKP iktidarı dönenimde Milli Eğitim Bakanı pozisyonuna getirilen bütün isimler sistemin en az bir noktasında değişikliğe gitti. Velilerin ve öğrencilerin, “Yapılan tüm değişiklikler öncelerini aratıyor” eleştirisine kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı, “değişim” ısrarını her yeni dönemde sürdürdü. Son olarak, LGS’dede köklü değişiklikler yapmak için yeni Milli Eğitim Bakanı Selçuk Yılmaz’ın kapsamlı bir çalışma başlattığı öğrenildi.
2003’te katsayı artırıldı
AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminde yapılan önemli değişiklikler şöyle:
AKP iktidarının ilk yılı olan 2003’te, üniversite giriş sınavının katsayıları yeniden düzenlendi. 28 Şubat kararlarından iki yıl sonra uygulanmaya başlanan ve siyasi bir çekişmenin sembolü haline gelen katsayı problemi, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in talimatıyla yapılan değişiklikle daha da büyüdü. Alanından farklı bir bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin önündeki en büyük engel olan ve 0,2 ile 0,5 olarak belirlenen katsayı oranları 2003 yılında 0,3 ile 0,8 biçiminde düzenlenerek mağduriyetlerin büyümesinin önü açıldı.
İlk müfredat değişikliği 2004’te
AKP iktidarında eğitim müfredatına ilk balta 2004 yılında vuruldu. İlköğretim, ortaöğretim ve lise müfredatlarında yapılan değişiklikler 2005 yılına değin sürdü. İlk olarak Fen Bilgisi dersinin adı Fen ve Teknoloji olarak değiştirilerek dersin süresi haftada dört saate çıkarıldı. Liselerde eğitim süresinin 4 yıla çıkarıldığı 2005 yılında, yabancı dilde eğitim veren hazırlık sınıfları birkaç okul hariç tarih oldu. Aynı yıl liselere geçiş sistemi kaldırılarak, “OKS” adı verilen yeni sistem getirildi.
Hüseyin Çelik’in bakanlığı döneminde yapılan değişiklikler bunlarla da sınırlı kalmadı. LGS’nin yerine iki yıl önce getirilen OKS kaldırılarak “SBS” denilen yeni bir sistem hayata geçirildi. Öğrencilerin, ortaöğretim hayatları boyunca her eğitim yılının sonunda SBS’ye girmeleri zorunlu kılındı.
İşleyen sistem kaldırıldı
On yıldır uygulanan üniversiteye giriş sistemi 2010’da, Nimet Çubukçu’nun döneminde değiştirilerek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemlerine geçildi. Çelik döneminde uygulamaya konulan SBS de bu dönemde biçim değiştirdi. Değişiklikle SBS, üçüncü yılın sonunda tek sınav uygulanan bir model oldu. Çubukçu’nun yayımladığı bir genelgeyle tüm düz liseler Anadolu lisesi oldu
AKP’nin “reform” yılı 2012
Çubukçu’nun ardından göreve gelen Ömer Dinçer, 2012’de 8 yıllık zorunlu eğitimden vazgeçildiğini ve “4+4+4” sisteminin uygulanacağını açıkladı. İmam hatip ve meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girmesine engel olduğu düşüncesiyle üniversitelere girişte uygulanan katsayı uygulaması da Dinçer’in döneminde kaldırıldı. Aynı yıl, Gülen yapılanması ile AKP iktidarının arasının açılmasına neden olan “dershane çıkışı” yaşandı
Sistem 78 saatte değişti
Görece durgun geçen Nabi Avcı döneminde ise liselere giriş sistemi sil baştan kurgulandı. TEOG sınavı, Avcı döneminde ilk defa uygulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avcı’nın ardından göreve gelen İsmet Yılmaz’ın bakanlığı sırasında TEOG’un kaldırılmasını istedi. Erdoğan’ın, “TEOG’u saçma buluyorum, kaldırılması lazım” açıklamasından 78 saat sonra TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen LGS’nin plansızlığı ise haziran’da gerçekleştirilen sınavın yarattığı mağduriyetlerle gözler önüne serildi.
ÖZEL OKUL SAHİBİ BAKAN TEŞVİKİ ARTIRIYOR
AKP döneminde özel okullara verilen teşviklerde de artış yaşandı. Hem özel okullara verilen teşvik arttı hem de veliler buralara yönlendirildi. Ayrıca müfredatta yapılan değişiklikler, dinci vakıflarla Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı protokoller de velilerin bir kısmını özel okullara mecbur bıraktı.
Özel okulların oranı geçen yıl kamu okullarına göre yüzde 20’ydi. Öğrenci sayısı ise 1 milyon 300 bindi. Bu oran bu yıl daha da artacak gibi görünüyor. Geçen yıl toplamda 290.2 milyon lira devlet tarafından teşvik için yatırım yapıldı. AKP’nin 24 Haziran öncesi seçim vaatlerinde de öze okullar önemli bir yer tuttu. Bu konuyla ilgili olarak şöyle denildi: “Mesleki eğitimde özel sektörün rolünü güçlendirecek, odalar ve borsalara daha fazla sorumluluk vereceğiz. Eğitimde özel sektörün payını fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde teşvik ederek artıracağız.”
Bakan özel okul sahibi
Yeni kabinede eğitimci kimliğine sık sık vurgu yapılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da özel okul sahibi. AKP döneminde uygulanan özelleştirme politikalarına bakıldığında bu seçimin tesadüf olmadığı açıkça görülüyor. Maya Okulları’nın kurucusu olan Selçuk, TED Üniversitesi’nin de kuruluşunda yer aldı.