Taksim Gezi Parkı’na el koyan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihi eserleri görmedi!
Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetine el koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan tarihi cami ve hamamları görmezden geldi.
Kültür varlığı olmadığı halde Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetine el koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerçek kültür varlıklarına sahip çıkmıyor.
Birgün'de yer alan habere göre; Bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutmuş yüzlerce tarihi eser halen restore edilmeyi bekliyor.
Bu duruma dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki tarihi hamam ve camilerin yıllardır tamamlanmayan restorasyon çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi veren Gürer, Niğde merkezde restorasyonu 2018’den bu yana devam eden Sungurbey Camii, Bor ilçesinde 4 yıl önce iç sütunu yıkıldığı için ibadete kapatılan 6 asırlık Sultan Alaadin Camii ve 7 yıldır restorasyonu tamamlanamayan Bor Yeni Hamam’daki çalışmaların akıbetini sordu.
FİRMALAR YARIM BIRAKMIŞ
Gürer’in önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Sungurbey Camii’nin 2018’de imzalanan sözleşmesinin tasfiye edildiğini, yarım kalan ikmal ihalesinin tamamlanması için 28 Ağustos 2020’de sözleşme imzalandığını, eserin restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bor ilçesindeki Yeni Hamam'ın ise restorasyonuna 2015’te başlandığını hatırlatan Ersoy yüklenicinin yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle Kasım 2019’da sözleşmenin feshedildiğini, eserin kalan kısmının ihale hazırlık sürecinde olduğunu kaydetti. Ersoy Bor ilçesindeki Sultan Alaaddin Camii'nin ise proje temin işinin 2019’da tamamlandığını belirterek, “Akabinde eserin restorasyonuna yönelik yaklaşık maliyeti hazırlandı, restorasyon çalışmalarına başlanabilmesi için çalışmalar sürdürülüyor” dedi.
7-8 YILDA BİLE BİTMİYOR
Bakan Ersoy’un yanıtını değerlendiren CHP’li Gürer, yüzlerce yıl önce 3-5 yılda inşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalabilen tarihi eserlerin onarımlarının 7-8 yılda bile tamamlanamıyor olmasının düşündürücü olduğunu kaydetti.
Gürer “Örneğin Bor Osmanlı Hamamı faal iken restorasyona alındı. Kullanılan hamam yıllardır kapalı kaldı. Yükleniciler işi yarım bırakıp gidiyor. Neden yüklenici işi bırakır? Bugüne kadar bu yer için ne kadar ödeme yapıldı? Ne zaman sorun aşılacak bilen yok. Bu sürecin uzamasının sorumlusu yok mu?” dedi.