Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu anıldı: 'Mücadele devam edecek'

Koronavirüs salgınında yaşamını yitiren ilk hekim olan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu ölümünün birinci yılına anıldı.

Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu anıldı: 'Mücadele devam edecek'

İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) çağrısıyla, salgında yaşamını yitiren ilk hekim olan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun ölüm yıldönümünde, ülkenin dört bir yanında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hekim ve sağlık emekçileri için anma etkinlikleri düzenlendi.

Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; İstanbul Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren hekimlerin fotoğraflarını taşıdı. Saygı duruşuyla başlayan anmada “Özlemle anıyoruz”, “Covid19 sebebiyle kaybettiğimiz hekim ve sağlık çalışanlarını sevgi, saygı, minnetle” pankartları açıldı.

395 SAĞLIKÇI CAN VERDİ

Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısının 395’e ulaştığına dikkat çeken TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Meslektaşlarımızı yitirmeye devam ediyoruz. Neden? Gerekli adımlar atılarak pandemi ile mücadele edilmediği için” dedi ve ekledi: “Yitirdiğimiz sağlık çalışanlarının önünde saygıyla minnetle eğiliyoruz. Bu mücadelede çok önemli katkılar sundular.”

Pandemiyle mücadelede hekimlerin en ön saflarda yer aldığının altını çizen İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de “İnsanlık olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz. Çok kişiyi kaybettik. Çok değerli hocalarımızı kaybettik.

Gerçekten insanlık tarihinin gördüğü en büyük savaşlardan birini yaşıyoruz. Bu savaşta en ön cephede sağlık çalışanları var. Mücadele devam edecek” şeklinde konuştu.

Sözlerine 1 Nisan’ın Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatarak başlayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ise şunları söyledi:

“Bugün 1 Nisan. Türk Tabipleri Birliği tarafından Covid-19 pandemisinde en ön safta mücadele edip, görevinin gereğini her şartta yerine getirmeye çalışırken yaşamını yitiren hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü. 1 Nisan artık bizim için; toplum sağlığının, insan yaşamının keyfiliğe, kuralsızlığa, tedbirsizliğe, liyakatsiz yetki kullanımına terk edilemeyeceğini; insan yaşamının şakaya, ironiye izin vermeyeceğini görme ve gösterme, anlama ve anlatma günü.”

GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

Vakaların her geçen gün artığına dikkat çeken Ömeroğlu, iktidarın yanlış politikalarına da işaret ederek sözlerini şöyle noktaladı: “Toplumsal yaşamın ihtiyaçları ve bilimsel aklın gereklerine uyulmayan bir ülkede, yasakların, kuralların, yaptırımların ve cezaların kişiye, gruba, partiye, zümreye göre değişen şekilde uygulandığı bir salgın yönetimi altında hekimlik yapmaya devam ediyoruz. Yaşadığımız kayıplara, yüreklerimizi dağlayan acıya rağmen her durumda görevimizin başındayız. Tek bir hastamızın mağduriyet yaşamaması için yeminimizin gereğini yerine getirmeye hazırız. Yeter ki başka hekimler, başka sağlık çalışanları ölmesin… Yeter ki tek bir yurttaşımızın daha evine ölüm acısı düşmesin… Bunun da ön koşulu; ülkeyi, sağlık sistemini ve Covid-19 salgınını denetleyen ve yöneten ‘Bilim Kurulu’, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bütün birimlerinin siyasal ve etik sorumluluktan kaçmadan, bilimsel akıldan uzaklaşmadan ve vicdanını yitirmeden salgınla mücadele etmesidir.”

BİZİ KORUMADILAR

İzmir’de ise İzmir Tabip Odası’nın çağrısıyla Bostanlı Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı önünde anma yapıldı. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, şunları söyledi: “Halkın sağlığı için yaşamlarını riske atarak çalışan sağlık çalışanları ne yazık ki korunamadılar. Yeterli ve nitelikli koruyucu ekipman sağlanmadı. Futbolculara, milletvekillerine her hafta düzenli olarak yapılan Covid testleri kendilerine çok görüldü. Uygun olmayan koşullarda uzun, stresli mesailerde, gece gündüz demeden, izin, istifa hakları olmadan çalıştılar. ‘Tükeniyoruz’ çığlıklarına kulaklar tıkandı. Daha fazla hastalanmak, daha fazla arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz”

Etiketler
Salgın