İlk kez atanacak memur adaylarını ilgilendiren Güvenlik Soruşturması Teklifi'nde önemli değişiklik
Güvenlik Soruşturması Teklifi'nde, yapılan değişiklik sonrasında öğretmenlerin soruşturma kapsamına alındığı öğrenildi.
TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta yeniden oylanarak, görüşmesine devam edilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yasa Teklifi'nin bazı maddelerinde, AKP ve MHP'nin verdiği önergelerle değişiklik yapıldı.
Yapılan değişiklikle, öğretmenler de güvenlik soruşturması yapılacak kamu görevlileri kapsamına alındı.
İlk kez kamuda görev yapacak ya da yeniden dönüş yapacak personel için güvenlik soruştuması ve arşiv araştırması yapılmasını düzenleyen yasa teklifinin görüşmelerine, maddeleri üzerindeki görüşmelerle devam edildi.
İlk 7 maddesi kabul edilen yasa teklifinde AKP ve MHP önergeleriyle bazı değişiklikler yapıldı.
BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, teklifin ilk halinde 'arşiv araştırması' kapsamında olan öğretmenler; Milli Savunma Bakanlığı, istihbarat teşkilatları, Genelkurmay Başkanlığı personeli için zorunlu tutulan 'güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması'nın birlikte yapılacağı personel kapsamına alındı.
'SIHRİ HISIMLARI' GÜVENLİK SORUŞTURMASI HAPSAMINDA ÇIKARILDI
Kabul edilen bir başka önergeyle ise kişinin eşi ile birinci derece 'kan ve sıhri hısımları' güvenlik soruşturması kapsamından çıkarıldı. Bu duruma göre kişilerin eşinin yanısıra, anne-baba ve çocukları ile eşinin anne babası güvenlik soruşturması kapsamında soruşturulamayacak.
DEĞERLENDİRME KOMİSYONU GENİŞLEDİ
Teklifin 7. maddesinde yapılan değişiklikle de güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile elde edilecek verilerin değerlendirilececeği 'Değerlendirme Komisyonu'nun üye sayısı 3'ten 5'e çıkarıldı.
Komisyon'da kimlerin yer alacağı da ayrıntılı olarak düzenlendi.
Değişiklikle ayrıca, 'milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz' birim, proje, tesis ve hizmetlerde istihdam edilecekler hakkındaki değerlendirmenin, ilgili bakanlık ya da kamu kurumları bünyesindeki değerlendirme komisyonunca yapılacağı hükme bağlandı.
TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta muhalefet partilerinin milletvekillerinin oylarıyla reddedilen kanun teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin oylama, AKP'nin oylamanın içtüzüğe aykırı yapıldığı yönündeki itirazı üzerine yenilenmişti.
AK Parti grubunun neredeyse tam kadro hazır olduğu Genel Kurul'da, oylamanın yenilenmesine ilişkin TBMM Başkanlığı tezkeresi AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilmişti. Ardından yapılan oylamayla da teklifin maddelerine geçilmişti.