Saygı Öztürk, belediye eliyle insan kaçakçılığı sisteminin nasıl işlediğini yazdı

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, belediye eliyle insan kaçakçılığı skandalını köşesine taşıdı.

Saygı Öztürk, belediye eliyle insan kaçakçılığı sisteminin nasıl işlediğini yazdı

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, belediye eliyle insan kaçakçılığı skandalını köşesine taşıdı.

Sistemin nasıl işlediğini anlatan Öztürk'ün bugünkü yazısı şöyle:

Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi'nde, belediye meclisi kararıyla yurt dışına gönderilenler, devleti tuşa getirdi, hizmet pasaportu verilip gönderilen kişiler bir daha yurda dönmedi. Bir yerde, kamu kuruluşları kullanılarak kapağı yurt dışına attılar. Bu olayın, öyle sanıldığı gibi bir ilçe ile sınırlı olmadığı anlaşıldı.

Birkaç ay önce bir okurumuz bana gönderdiği iletide, Ankara'nın bir ilçesinde belediye meclisi kararıyla 50'ye yakın kişinin yurt dışına gönderileceğini bildirdi. Belediye başkanını aradım, “Doğru” dedi. Masrafların kim tarafından karşılanacağını sorduğumda, yurt dışındaki dernek olduğunu söyledi. Olay ortaya çıkınca, onun da bu planın bir parçası olduğu anlaşılıyor.

SİSTEM ŞÖYLE İŞLİYOR

Almanya'ya dernek üzerinden götürülüp bir daha gelmeyenlerin sayısının öyle az olmadığı, bu uygulamanın birkaç yıldır devam ettiği anlaşılıyor. Bitlis'te yaşayan, şahsen de tanıdığım okurumuz, dün bazı belgeler gönderdi. Belgeleri inceleyince dedim ki meğer Almanya'da, Türkiye'de ne hayırsever dernekler varmış da haberimiz yokmuş!

Tam anlamıyla bir sektör haline gelen sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı: Bir dernek çıkıyor, yurt dışına 50 kişi göndereceğini duyuruyor. Örgütlü çalışıldığı için başka illerden de yurt dışına gideceklerin kayıtları yaptırılıyor. Yurt dışına gitmek isteyenlerden 10-12 bin Euro alınıyor. Seminer, eğitim, bilgi-görgü artırma gibi gerekçelerle Türkiye'deki dernek, yurt dışındaki bir derneğin davetlisi olarak gitmek istediklerini belirtip ilgili makama başvuruyor. Örneğin, engellilerle ilgili “Engelsiz Yarınlar” projesinden söz ediliyor. Devlet de böyle bir projenin arkasındaki hinliği bilmediği için projeye destek oluyor, protokol imzalanıyor.

Kişi başı 10-12 bin Euro alan yurt dışındaki dernek, Türkiye'de organizasyonuna yardımcı olan dernek yöneticilerine maddi yardım yapıyor. Ayrıca, derneğe destek olduğunu göstermek için elektrik, bir yıllık kirasını da ödüyor.

BİR BELGEDEN OKUYALIM

Almanya'da ne hayırsever dernekler varmış. Bunlardan birisinin Ağrı Doğubayazıt'ta bir dernekle yapılacak proje kapsamında gönderdiği yazıyı okuyalım:

“… ilçesi ile Avrupa arasında bir köprü oluşturmak amacı ile burada ki yerel yönetimler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Avrupa'daki STK (Sivil Toplum Kuruluşları) arasındaki iletişim ve diyalog kapsamında, ‘Engelsiz Yarınlar' adlı proje kapsamında sivil toplum kuruluşları çalışanları, uzmanlık, eğitim, sosyal sorumluluk, bilgi ve tecrübe edinme kapsamında, … Derneği'nden 55 kişiyi en geç 10 gün burada görmek ve ağırlamak istiyoruz. Bu nedenle sizlerin ve ekibinizin burada kaldığı sürede her türlü eğitim ve danışmanlığı ile tüm masrafları tarafımızdan karşılanacaktır. Bu çalışma bir ilk olmakla beraber bundan sonraki dönemlerde kurumunuz ile tekrar farklı projeler yapmak ve yeni çalışmaları birlikte yürütmek istiyoruz. Gereğini bilgilerinize arz eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

Bu kez, dernek ilgili müdürlüğe başvuruyor. Başvurunun ekinde bir liste yer alıyor. Listede isimleri bulunan kişilere “Hizmet Pasaportu” çıkarılması isteniyor. Onlar da bu iyi niyetli gibi görünen gezi için pasaport çıkarılması için ilgili birime yazı gönderiyor.

Bu olay Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi'nde ortaya çıktı ama bu yeni bir durum değil. Yıllardır başvurulan bir yöntem. İşin içinde belediyeler, bazı kuruluşlar da var. Bu yolla hangi derneğin insan kaçakçılığı yaptığı, bunların kimlere yakın olduğu ortaya çıkarılmalı.

Etiketler