Dr. Oğuz Gündoğdu: Bu depremler olumlu değil, haberci
Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, "1999’da Marmara’daki bütün faylar tetiklendi. Bu depremler; tetiklenen faylardaki hareketlerden, biriken enerjinin açığa çıkmasından ibaret." ifadelerini kullandı.
Türkiye, deprem ülkesi olma gerçeği ile yaşamaya devam ediyor. Meydana gelen her depremin ‘büyük depremlerin habercisi’ olabileceği akıllara geliyor.
Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde ve Muğla açıklarında meydana gelen depremlerin olası İstanbul ve İzmir depremlerinin habercisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Gündoğdu, pazar sabahı Marmara Denizi’nde kaydedilen 3.6 büyüklüğündeki deprem ile Muğla açıklarında yaşanan depremleri değerlendirdi:
“Marmara’daki son deprem, bilinen 1999 depreminde tetiklenen Marmara’daki fayların harekete geçmesinden ibaret. Gerilmiş bütün faylarda zaman zaman böyle olaylar olabiliyor. Bu da onlardan biri. 1999’da Marmara’daki bütün faylar tetiklendi. Bu depremler; tetiklenen faylardaki hareketlerden, biriken enerjinin açığa çıkmasından ibaret.
Bu depremler olumlu değil. Bir haberci şeklinde almak gerekir.” Kırılması beklenen Kuzey Anadolu fay zonu olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Bu fay Silivri açıklarında. Orta kısımdaki fayın kırılacağını düşünüyoruz. Eldeki veriler bunu gösteriyor. Kuzey Anadolu fayı, yılda 2-2.5 santimetre hareket ediyor. Bu hareketlenme sonucunda İstanbul için hesapladığımız yedinin üzerinde bir deprem. Bu İstanbul için çok büyük tehlike ve büyük felaket oluşturacak bir büyüklüktür“ dedi. İzmir için de deprem uyarısında bulunan Gündoğdu, İzmir Fayı’na dikkat çekti: “Kıyıdan boydan boya İzmir Yarım adasını geçiyor. Bu faydaki enerjide hiçbir kıpırdanma yok. İzmir fayının hiçbir hareket göstermemesi bizde deprem beklentisini artırıyor. İzmir’deki faylar İstanbul’daki gibi çok büyük değil. Olası İzmir depreminin büyüklüğü ile ilgili bir şey diyemem ancak hasar verici deprem olacağı kesin.” (DHA)