Kübra Par: Kripto tosuncuk skandalına dair trajikomik sorular

Habertürk yazarı Kübra Par, "Borsadan da kripto para meselesinden de anlayanlardan değilim. Böyle bir skandalın yaklaşmakta olduğunu tahmin etmek için uzman olmaya gerek yoktu sanırım." ifadelerini kullandı.

Kübra Par: Kripto tosuncuk skandalına dair trajikomik sorular

Habertürk yazarı Kübra Par, "Borsadan da kripto para meselesinden de anlayanlardan değilim. Böyle bir skandalın yaklaşmakta olduğunu tahmin etmek için uzman olmaya gerek yoktu sanırım." ifadelerini kullandı.

Kübra Par, 391 bin kişinin yatırdığı yaklaşık 2 milyar dolarla kayıplara karışan Thodex'in kurucusu ve CEO'su Faruk Fatih Özer'i köşesine taşıdı.

Par'ın bugünkü "Kripto tosuncuk skandalına dair trajikomik sorular" başlıklı yazısı şöyle:

Borsadan da kripto para meselesinden de anlayanlardan değilim. Fakat kripto para dünyada bu kadar yoğun tartışılırken, merkeziyetsiz olması soru işaretleri doğururken, geleneksel finans sektörüyle uyumu henüz oluşmamışken, terör aktiviteleri ve kayıt dışı ekonomiyle bağlantısı yeterince denetlenemiyorken ve daha önemlisi buna aracılık etmek için yola çıkan kripto para borsalarının bu kadar başıboş bırakılmasının yaratacağı sorunlar ortadayken böyle bir skandalın yaklaşmakta olduğunu tahmin etmek için uzman olmaya gerek yoktu sanırım.

Dün Thodex'in kurucusu 'dijital tosuncuk' Faruk Fatih Özer’in kaçtıktan sonra sitede yayınlayıp ardından sildiği ağlak mektubu ve Twitter’dan yapılan açıklamayı okurken hem güldüm hem de şu basit sorular zihnimde sıralanıverdi.

Özer, "Ortadan kaybolduğum iddiası asılsızdır. Yabancı yatırımcılarla konuşmak için yurt dışına çıktım” demiş. Arnavutluk'un başkenti Tiran'da ne tür yatırımcılar bulmayı umut ediyor acaba?

İddia ettiği gibi 2018 yılında bir siber saldırıya uğradı ve 25 milyon TL zarar ettiyse bunu üyelerine neden duyurmadı?

Öne sürdüğü gibi İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün siber suçlar biriminde hacklenme hadisesinin raporları mevcutsa MASAK neden bu büyüklükteki bir siber saldırı karşısında kamuoyunu uyarmadı? Siber güvenlik zafiyeti olan bu platformun 3 yıl boyunca milletten para toplamasına nasıl müsaade edildi?

Lise 2’den terk bir adamın Türkiye’nin 3'üncü büyük kripto para borsasının patronu haline gelmesine, üstelik şirket ağır zarardayken faaliyetlerini yürütmesine nasıl izin verildi?

Çiftlik Bank vurgunundan hiç mi ders alınmadı? Bu ölçekte işlem yapan bir kuruluşun hesapları bugüne kadar nasıl denetlenmedi?

Hadi vatandaşımız saf; devletimiz son dakikaya kadar nasıl uyanmadı?

Elbette topyekûn yasaklamalar ya da Merkez Bankası’nın geçen hafta yaptığı gibi ani düzenlemeler de çözüm değil. Türkiye’de altyapısı daha iyi olan kurumları töhmet altında bırakmadan öncelikle kripto paranın nasıl bir yatırım aracı olarak kabul edileceği tanımlanmalı, ardında da kimlerin, hangi kriterlerle kripto para borsası kurabileceği ve nasıl denetleneceği belirlenmeli...

Aksi halde daha çok 'tosuncuk' kurbanı olacağız...

Etiketler
Faruk Fatih Özer Borsa Habertürk Kripto