Prof. Osman Müftüoğlu koronavirüs salgınında iki tarihe dikkat çekti: Çok önemli tarihler...
Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, koronavirüs pandemisinin Türkiye ve dünyadaki seyrine ilişkin bir yazı kaleme aldı.
Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, koronavirüs pandemisinin Türkiye ve dünyadaki seyrine ilişkin olarak, "BioNTech aşısını hızlıca ve 40 milyonun üzerinde haziran ve temmuzda tek doz olarak bile uygulayabilirsek sonbaharda rahat bir nefes alabiliriz. Okullarımızı gönül rahatlığıyla açar, esnaflarımızı kepenklerini açmaya davet eder, daha rahat sosyalleşebilecek fırsatlar bulabiliriz. Ama dünyada bu işin neticelenebilmesi için uzmanlar en erken tarih olarak '2022 İLKBAHARI'nı gösteriyorlar. Kısacası bizim için '2021 sonbaharı', dünya için ise '2022 ilkbaharı' çok önemli tarihler" düşüncesini dile getirdi.
Prof. Müftüoğlu, Türkiye ile BioNTech arasında yapılan koronavirüs aşı anlaşmasına işaret ederek şunları söyledi:
"Anlaşılan o ki elimizdeki bu yeni ve son fırsatı iyi değerlendirebilir, BioNTech aşısını hızlıca ve akıllıca uygulamaya geçirebilirsek ağustos sonlarına doğru, en geç eylül ortalarında toplumsal bağışıklığa yetecek aşılama rakamlarına ulaşabileceğiz.
Bunda BioNTech aşısının gücü ve ilk doz etkinliğinin önemli bir payı var. Elimizdeki veriler BioNTech ile yürütülen aşılama kampanyalarında sadece ilk doz ile bile yüzde 80’leri geçen bir bağışıklık düzeyine ulaşılabileceğini gösteriyor. Daha da dönemlisi yine elimizdeki veriler BioNtech uygulamasında iki doz arasındaki süreyi neredeyse 8 hatta 10-12 haftaya kadar çıkarabileceğimizi düşündürüyor. Özetle aşıyı geliştiren sevgili Dr. Uğur Şahin Hoca, Dr. Özlem Türeci ve ekibi bize taahhüt ettikleri miktardaki aşıyı verebilirlerse rahatlıkla “BEKLE BİZİ SONBAHAR” diyebiliriz. Ve sonbaharı pandemiyle mücadele bakımından bir “ilkbahar gibi” de karşılayabiliriz."