Bursları kesilen Boğaziçi öğrencileri Meclis gündeminde
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin burslarının protestolara katıldıkları gerekçesiyle kesilmesini TBMM gündemine taşıdı.
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin burslarının protestolara katıldıkları gerekçesiyle kesilmesini TBMM gündemine taşıdı.
Öğrencilere aba altından sopa gösterildiğini belirten Yeşil, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, “Protestolara katılan öğrencilerin, hüküm veya ceza almadıkları halde burslarının kesilmesinin hukuki gerekçesi nedir” diye sordu.
Yeşil, hazırladığı soru önergesinde; bursu kesilen öğrencilerin masumiyet karinesinin açıkça ihlal edildiğini belirtti. Öğrenciler aleyhine kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamasına rağmen keyfi işlem yapıldığını vurgulayan Yeşil, “Daha da vahimi; bu karar, siyasi bir karardır. İdarenin görevi siyaset yapmak değildir. Hukuki işlem tesis edilirken mevzuat neyi düzenliyorsa ona göre hareket edilmesi gerekirken öğrencilere aba altından sopa gösterilmektedir” dedi. Nihat Yeşil, Gençlik ve Spor Bakan Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:
“Türkiye genelinde, 2018-2021 yılları arasındaki 3 eğitim-öğretim yılında kaç öğrenci yurt başvurusunda bulunmuş; kaç öğrencinin başvurusu kabul, kaç öğrencinin reddedilmiştir?
Türkiye genelinde, 2018-2021 yılları arasındaki 3 eğitim-öğretim yılında kaç öğrencinin bursu kesilmiştir? Burslarının kesilme gerekçelerinin yönetmelikte belirtilen sebeplere göre dağılımı nedir?
Türkiye genelinde, 2018-2021 yılları arasındaki 3 eğitim-öğretim yılında kaç öğrenci yurtlardan çıkarılmıştır?
Ankara ilinde, 2018-2021 yılları arasındaki 3 eğitim-öğretim yılında toplam kaç öğrencinin bursu kesilmiştir?
Dönem uzatan öğrencilerin yurtlardan çıkarılmalarının gerekçesi nedir?
Yönetmelikte dayanağı olmayan hallerle Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katıldığı için 100’e yakın öğrencinin bursunun kesildiği kamuoyuna yansımıştır. Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katıldığı gerekçesiyle kaç öğrencinin bursu kesilmiştir?
Bu öğrenciler hakkında, ilgili yönetmeliğin hangi maddesine dayanarak idari işlem uygulanmıştır?
Anayasal güvence altında olan toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma hakkına ve masumiyet karinesine rağmen, eylem ve protestolara katılan öğrencilerin hüküm veya ceza almadıkları halde burslarının kesilmesinin hukuki gerekçesi nedir?”
BURSLAR HANGİ DURUMLARDA KESİLEBİLİYOR?
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün yürürlükteki yönetmeliğe göre; öğrencilerin burs ve kredileri, ancak öğrencinin öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması; kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması ya da kesin hükümle mahkum olması durumunda kesilebiliyor.
ESKİ YÖNETMELİĞİ DAYANAK GÖSTERDİLER
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 100 öğrenciye gönderilen burs ve kredi kesilme kararında; "Anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici davranışlarda bulunan (direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) öğrencilere burs ve kredi verilmeyeceği" hükmüne yer vermişti. Ancak söz konusu madde, 2004'te çıkarılan yönetmelikte yer almasına rağmen, 2008'de yönetmelikten çıkarılmıştı.
MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERMİŞTİ
Ankara 6. İdare Mahkemesi, bursu kesilen bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin açtığı davada, burs kesme işleminin yürütmesini durdurmuştu.
Yürütmeyi durdurma kararında, "Belirtilen yönetmelik maddeleri haricinde herhangi bir şekilde bir öğrencinin bursunun kesilmesi mümkün değildir. İdare, işlemi tesis ederken yürürlükte olmayan yönetmelik maddesini dayanak göstermiştir. Salt kolluk kuvvetlerince ifade alma işlemi gerçekleştirilmiş olması, bursun kesilmesine sebep olamaz" değerlendirmesini yapılmıştı.
(ANKA)