Aile hekimlerinin iş güvencesini engelleye sözleşme yargıya taşınacak
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepkiler sürüyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının bulunduğu ve aile hekimlerinin iş güvencesini kısıtlayan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki büyük.
Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; İstanbul Tabip Odası (İTO), yönetmeliğe karşı hukuki yollara başvuracaklarını açıklarken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise iptal edilmesini istedi.
İTO’nun Cağaloğlu’nda bulunan binasında yapılan açıklamada, yönetmeliğe göre aile hekimlerine kanuni dayanağı olmadan ceza verildiğine dikkat çekildi.
İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, “Hekimleri susturamadılar. Ancak şimdi susturmak istiyorlar. Biz yemin ettik. Asla bundan vazgeçmeyeceğiz. Toplumun sağlığı önceliğimizdir. Bununla ilgili her türlü sorun olduğunda söylemeye devam edeceğiz” dedi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Recep Koç ise “Bakanlığı, gerçek sayıları söylemediği zamanlar yaptığımız anketlerle gerçek sayıları vermeye zorladık” diye konuştu.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ
Basın açıklamasını okuyan İTO Aile Hekimleri Komisyonu Başkanı Dr. Bilge Atlas Kaplan da yönetmelikle sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve görüş açıklama haklarının ihlal edildiğini vurguladı. Kaplan, şunları söyledi: “ASM sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesi artık pamuk ipliğine bile bağlı kalmayacak hale getirildi. Toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, görüş ve önerilerini, taleplerini, eksiklikleri ve eleştirilerini basın ve sosyal medya aracılığıyla gündeme getiren, kamuoyunu bilgilendiren aile hekimi meslektaşlarımız artık sözleşme feshi ile karşı karşıya gelecek.”
BİR AN ÖNCE GERİ ÇEKİN
SES tarafından yapılan açıklamada ise yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesi ve sağlık meslek örgütlerinin görüşü alınarak yeniden düzenlenmesi istendi. SES, şu taleplerde bulundu:
“ASM sözleşmeleri, dengesizliği ortadan kaldırmak için toplu sözleşmeye dahil olmalıdır. Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır. Görev tanımı belirsizliği, iş yükü ve çalışan sayısının artırılması ve kadrolu istihdamı yaratılmalıdır. ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır. Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır. ASM de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve Sendika izinlerinin kullanımında izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmamalıdır.
Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekân tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri Bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar için dinlenme alanları sağlanmalıdır. Aile hekimlerine eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır.
Aile hekimi ve aile sağlığı çalışan emekçilerinin (kadın) gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir. Tüm bunlar olması ve yapılması gereken temel ve gerekli talepleridir. Aile Hekimliği sistemiyle ilgili çıkarılan düzenlemelerin takipçisi olacağız.”