Trafik kazasında yaşamını yitiren madencilerin yargılandığı dava bugün görüldü

Ankara’dan Manisa’ya dönerken trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Bağımsız Maden İş Başkanı Tahir Çetin’in de aralarında bulunduğu 15 madenci hakkındaki davanın ilk duruşması yapıldı.

Trafik kazasında yaşamını yitiren madencilerin yargılandığı dava bugün görüldü

Yıllardır verdikleri hak mücadelesini son olarak Ankara girişinde 5 gün boyunca sürdüren ve Soma’ya dönüşte Kırkağaç yakınlarında geçirdiği kazada Ali Faik İlter ile birlikte geçirdiği trafik kazasında can veren Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin’inde aralarında bulunduğu 15 madenci ve sendika örgütlenme uzmanı Büşra Yılmaz hakkında dava açıldı.

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede madenciler Ermenek’te işçilerin ödenmeyen hakları için 87 gün boyunca sürdürdükleri eylem nedeniyle “izinsiz gösteri, direnme ve kamu malına zarar vermekle" suçlandı.

İddianamede "eylem sürecinde çıkan arbedede jandarmanın yaralandığı, dört kalkan, bir kask ve üç copun kullanılmaz hale geldiği” anlatıldı.

“BİR TAHİR GİTMİŞSE, BİN TAHİR VARDIR”

Madenciler hakkındaki davanın ilk duruşması bugün Ermenek Adliyesi’nde Ermenek Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmanın ardından madenciler adına açıklama yapan işçi İbrahim Yılmaz, Bağımsız Maden İş Başkanı Tahir Çetin’in “Onurlu ve namusuyla bu yolda aramızdan ayrıldı” diyerek andı. Yılmaz, yargılamalarından bahsetmek istemediğini ve Çetin’in “onurlu mücadelesinden söz etmek istediğini” belirterek, “Tahir Çetin başkanımızdan onurlu bir şekilde yaşamak ve öleceksek de onurlu şekilde ölmeyi öğrendik. Kendisi de grevde söylemişti. ‘İbrahim’cim öleceksen de onurlu ve namuslu şekilde öleceksin. Bu yola baş koyduysak, bu yola ölmek için çıktık’ demişti. Kendisi de bu yolda aramızdan ayrıldı. Ama biz asla biz onu öldü olarak kabul etmiyoruz. Tahir başkan ölümsüzdür, onu öldü olarak kabul etmeyeceğiz. Bir Tahir gitmişse, bin Tahir vardır” diye konuştu.

“EMEĞİN MÜCADELESİNDEN ONURLU MÜCADELE YOK”

Madencilerin avukatlarından Faruk Şimşek, Bağımsız Maden İş Başkanı Çetin’i anarak, “İşçiler bir şeyi kazanacak noktaya geldiği andan itibaren vermek istemiyorlarsa şiddeti, zoru ve baskıyı araç olarak kullandıklarını görüyoruz. Bizim verdiğimiz mücadele meşru haklı. Emeğin mücadelesinden daha onurlu bir mücadele yok” dedi.

(ANKA)

Etiketler
Manisa Ankara Maden