Devlete bin TL'ye satılan 15 TL'lik üründe yeni gelişme
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in hastanelere 15 TLlik ürünü bin TL'ye sattığını iddia ettiği RD Global/İnvamed firması, iddialarla ilgili açıklama yaptı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu'nun geçen ay yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği RD Global/İnvamed firması ile ilgili tartışmalar sürüyor. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in, hastanelere 15 TL'lik ürünü bin TL'ye sattığı iddiasına yanıt veren firma, 15 TL'lik kateterin, geri ödemesi bin TL olan valvülotom ile eşleşmesi ile ilgili bir açıklama getiremedi.
Firmadan yapılan açıklamada, "İddia ettiğiniz gibi herhangi bir haksız kazanç var ise, SGK'ya ya da farklı kurum kuruluş ya da bir şirkete iddialarına konu olan ürün fatura edildi ise, bu bedelin 10 katını SMA, MS ve ALS'li hastalarımıza bağış yapmayı taahhüt ediyoruz" denildi.
Firmanın açıklamasına yanıt veren Emir ise şu ifadeleri kullandı:
"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun geçtiğimiz ay yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği RD Global/İnvamed firmasının, 15 TL’lik ürünü hastanelere 1000 TL’ye sattığına yönelik iddialarımıza dönük olarak, geç olmakla birlikte yanıt vermiş olması sevindiricidir.
Ülkemizde yerli üretimin gelişmesi gurur duyacağımız ve sonuna kadar destekleyeceğimiz bir durumdur. Ancak ortaya attığımız iddiaları açık bir şekilde cevaplamak yerine SMA, MS, ALS hastalarının veya yerli ve milli üretimin desteklenmesi gibi herkesin ortaklaşacağı kavramların kullanılmasına gerek yoktur. Ortaya koyduğumuz iddialar basittir ve beklediğimiz de bu iddialara dönük somut belgelerin de şirket tarafından kamuoyuyla paylaşılmasıdır.
Bilindiği üzere Türkiye’de medikal ürün üretici ya da ithalatçıları, ürünlerini bayileri aracılığıyla hastanelere doğrudan ya da Devlet Malzeme Ofisi aracılığı ile satmakta, bu ürünlerin geri ödeme kapsamına alınan miktarları ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmektedir. Söz konusu ürünler için ödenecek miktarlar, ürün kodları ile birlikte Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) kodu listesi olarak SGK tarafından yayınlanmaktadır.
Üretici ya da ithalatçı firmalar, bu ürünlerini Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) kaydettirmek zorundadır. SGK’dan geri ödeme alabilmek için de ürünlerini SUT listesinde yer alan ürünler arasından uygun olanına aynı kodla eşleştirmek zorundadır. SGK da geri ödemeleri, beyan edilen kodlara göre yapmaktadır.
Dolayısıyla üretici ya da ithalatçı, ürününü ÜTS’de SUT kodu ile eşleştirirken, ürünün SUT’taki karşılığı hangisi ise o koda göre eşleştirmek durumundadır. Örneğin bir firma, bir hastaneye ya da DMO’ya bir kateter tedarik edecekse, SUT’ta kateterin karşılığı hangi kod ise ÜTS’ye de o kodu girmelidir. Çünkü, SGK’dan alacağı geri ödeme SUT’daki karşılığı üzerinden olacaktır.
RD Global/İnvamed firması ise SUT’taki karşılığı valvülotom olan ve 1000 TL geri ödemesi yapılan KV1381 kodu üzerinden ÜTS’ye kateter kaydı yapmıştır. Bu durumda hem firma hem de bayileri, hastanelere doğrudan ya da DMO üzerinden piyasa fiyatı 15 TL’den başlayıp 80 TL’ye kadar çıkabilen kateter tedarik edecek ama karşılığında 1000 TL geri ödeme alacaktır.
RD Global/İnvamed firması, iddialarımıza yönelik yaptığı açıklamada söz konusu eşleşmenin hangi gerekçeyle yapıldığına ve neden böyle bir yola başvurulduğuna değinmemiştir.
Firma, ÜTS beyanı üzerinden 285 adet bayisi aracılığıyla doğrudan ya da DMO aracılığıyla hastanelere bugüne kadar kaç adet kateter satıldığı ve bunun karşılığında ne kadarlık bir ödeme alındığını açıklamak durumundadır.
Biz bu eşleşmedeki usulsüzlüğü ortaya koymasaydık, SGK’dan daha ne kadar, kateter karşılığında valvülotom geri ödemesi alınacaktı?
Firmadan beklentimiz, bu eşleştirmenin hangi gerekçeyle yapıldığına açıklık getirmesidir?
Işın Tedavisi ile ilgili ise; bilindiği üzere söz konusu firma Mayıs ayında bir duyuru ile COVID-19 hastalarının ışın yöntemi ile tedavi edilebileceğini iddia etmiş ve bir ürün geliştirdiğini öne sürmüştü. Oysa, şu anda bu ürünün
ÜTS kaydı bulunmamaktadır. Çünkü CE belgesinin uygun olmaması nedeniyle ÜTS kaydı silinmiştir.
Bu konuda da firmadan beklentimiz ışın tedavisi ürününün uygunsuz olan CE belgesinin nasıl alındığının ortaya konması ve şu anda neden ÜTS kaydının bulunmadığına açıklık getirmesidir.
Söz konusu şirketten ortaya koyduğumuz iddiaları giderebilecek fatura ve belgeleri ivedilikle açıklamasını bekliyoruz."