1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı hakkında skandal iddia!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen ve 2022’de açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatında kullanılan malzemeler hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı hakkında skandal iddia!

Yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nde 18 Mart 2017 tarihinden bu yana devam eden inşaat çalışmalarında sona gelindi.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Kore şirketleri Daelim, SK Grup ile Limak ve Yapı Merkezi’nden oluşan ortak girişim grubunun aldığı ihale kapsamında köprünün herhangi bir erteleme olmazsa 18 Mart 2022 tarihinde açılmasının planlandığı belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, açılışına yedi ay kalan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde çelik tabliye üzerinde yer alacak asfaltın yalıtımında standartlara aykırı bir malzemenin tercih edildiğini yönündeki iddiayı gündeme getirdi.

ŞARTNAMEDE BELİRTİLDİ

Akın, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde yaşanan güvenlik riskiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımının teknik ve idari şartnameler çerçevesinde yürütülmesi yasal bir zorunluluktur. İhale dokümanında yer alan, ‘Köprülerde Sıvı İzolasyon Şartnamesi’ gereğince köprü zeminlerinde sıvı olarak uygulanan su yalıtımı malzemesinin ETAG 033 standardını uygun olması gerektiği belirtilmektedir. ‘ETAG 033’ standardı köprü izolasyonlarında Avrupa Birliği’nin kabul ettiği en önemli standarttır. ETAG 033 standardına ilişkin belge sahibi olmayan malzemelerin köprülerde kullanılması kesinlikle uygun değildir. 1915 Çanakkale Köprüsü’ndeki asfalt altına yapılacak su yalıtım malzemesinin ETAG 033 belgesi olmak zorundadır.”

MALZEMENİN UYUŞMAMA RİSKİNİ DOĞURABİLİR

CHP’li Akın, köprüde asfalt altına yapılacak sıvı yalıtım işini alan taşeron firmanın kullanacağını belirttiği yalıtım malzemesinin ETAG 033 belgesi olmayan bir malzeme olduğuna dikkat çekti. Akın, standartlara aykırı bir malzemenin kullanılması köprünün çeliğin asfalt ile uyuşmama (korozyon) riskini doğurabileceğine işaret etti.

Asfalt yalıtımının standartlara uygunluğunun köprünün güvenliğiyle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

• İhale şartnamesinde belirtilmesine karşın uygun olmayan bir malzemenin 1915 Çanakkale Köprü’nün asfalt zemininin izolasyonunda kullanıldığı iddiası doğru mudur?

• 1915 Çanakkale Köprüsü’nde standartlara aykırı bir izolasyon malzemenin kullanıldığı yönünde herhangi bir ihbar yapılmış mıdır?

• ETAG 033 belgesini taşımayan bir malzemenin köprü izolasyonunda kullanılması doğru mudur?

• İhale şartnamesinde yer almasına karşın izolasyonda kullanılacak malzemeyle ilgili herhangi bir denetim yapılmış mıdır?

• Standartlara uygun olmayan bir malzemenin kullanılması durumunda 1915 Çanakkale Köprüsü’nde olası bir güvenlik riski oluşacak mıdır?”

Etiketler
Çanakkale Köprüsü Çanakkale Ahmet Akın