Muğla'da yurt krizi çıktı! Yangına gelen gönüllülerin kalacak yer sorunu için belediye devreye girdi
Muğla'nın Menteşe ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek vermek için ilçeye gelen KATAK ekibi, 6 saatlik bir bekleyişten sonra KYK yurduna alındılar.
Muğla'nın Menteşe ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek vermek için ilçeye gelen KATAK ekibi, 6 saatlik bir bekleyişten sonra KYK yurduna alındılar. Yurda girmeleri gece saat 23:00’ü bulduğu için gönüllü gençlere yemek de verilemedi.
Orman yangınlarıyla mücadele amaçlı kurulan "Muğla Destek" isimli WhatsApp grubundan KATAK grubuna yönelik açıklama yapan İl Müdürü İlman, "Arkadaşlar bir kez daha tekrar ediyorum. AFAD onay vermediği sürece sizi barındırmamız mümkün değildir. Buna rağmen bu akşam sizleri AFAD onayı ile bir geceliğine aldık. Yarın alabileceğimizi sanmıyorum. AFAD, bir gece onay verdi. Bazı arkadaşlarımız memnun değil. Yarın lütfen kendinize rahat edebileceğiniz bir yer ayarlayın" dedi.
Bunun üzerine 26 kişilik gönüllü arama kurtarma ekibi, yurdu terk ederek semt pazarında yere serdiği halı ve kilimlerin üzerinde geceledi.
“DEVLET MEMURU İLE NASIL KONUŞACAĞINI ÖĞREN”
KATAK ekibinin mağduriyetini iletmek üzere yerel gönüllülerden Ahmet Karakuş devreye girdi. Ömer İlman’ı arayan Karakuş, İlman’ın “Sen önce devlet memuru ile nasıl konuşacağını öğren. Haddini bil” tepkisiyle karşılaştığını ve telefonu yüzüne kapattığını öne sürdü.
“SİTEMLERİMİZİ BİLDİRİYORUZ”
Gece konakladıkları Akyol pazar yerinde grup adına açıklama yapan Gürkan Yelin ise şöyle konuştu:
"İçmeler yangınından Muğla’ya intikal eden KATAK gönüllü arkadaşlarımızı KYK öğrenci yurduna barınma için götüren ‘Muğla Destek’ grubuna teşekkürlerimiz sunuyoruz. Lakin bizi kabul etmeyen, zorluk çıkartan, 5-6 saat boyunca dışarıda bekleten KYK müdürlüğüne sitemlerimizi bildiriyoruz.”
“ARTİSLİK YAPIYORLAR”
Yaşananlarla ilgili olarak ANKA Haber Ajansı muhabiri ile telefonla görüşen Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, şöyle konuştu:
“Biz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak kendi inisiyatifimizle yurtlara bir tek kişi dahi alamıyoruz. Yurtlara alınacak kişiler listesi, Afet Koordinasyon Merkezi tarafından AFAD’a bildiriliyor. AFAD’ın bize bildirdiği kişileri alıyoruz. Özel ve gönüllü olarak buraya gelmiş dernekler var. AFAD, yeterlilik belgesi olan derneklerin yurda girmesine onay veriyor.
Onun dışında herhangi bir şekilde bizim Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak kafamıza göre kimseyi alma ya da almama gibi bir durum söz konusu değil. AFAD’dan bildirilenleri alıyoruz, bildirilmeyenleri almıyoruz. Bir ekip geldi, gece orada resim çektiriyorlar, artistlik yapıyorlar, bir sürü şey. AFAD ile görüştük, ettik. Bakın gece 22:30 gibi bunları AFAD, ‘hadi’ dedi ‘şey yapalım’, aldı içeri.
“ALINDIKLARINA ŞÜKRETMEDİLER”
Gece 23:00’te orada yemek olması mümkün değil. Alınmaması gerekmesine rağmen alındıklarına şükretmediler. Tamam, o saatte yemek olsa vereceğiz ama onlar 23:00’te giriş yaptılar. O saatte yemek olmadığı için biz de ne yaptık, bisküvi meyve suyu, burada elimizde ne varsa mağdur olmasınlar diye ama kendi içlerinde o grubun bir problem var. Kimisi Allah razı olsun teşekkür ederken bazıları böyle isyan niteliğinde. Ya arkadaş seni zaten burada AFAD bir günlüğüne aldı. Onda da ortalığı karıştırdılar. Biri teşekkür ediyor, diğeri ‘bize nasıl yemek olmaz, biz buraya yardıma gelmişiz’, ıvır zıvır. Zaten 23:00’te sen buraya geliyorsan dışarda ya da sahadan geliyorsan, orada yemeğini yiyip gelmiş olman lazım.”
“ONLARIN KEYFİ İLE Mİ UĞRAŞACAĞIZ”
İlman, telefonda görüştüğü kişiye “Sen önce devlet memuru ile nasıl konuşacağını öğren. Haddi bil” dediği iddiası için de şunları söyledi:
“Bize hesap soruyor. Size anlattığım gibi izah ediyorum. Ondan sonra da böyle ters ters konuşuyor. Ne diyeceğiz? Şimdi bakın, var mı anlatımımızda bir hata? Tane tane anlatıyoruz. Şu an yurtlarımızda 2 bin kişi kalıyor. Bir haftadır benim personelim gece gündüz mücadele ediyor.
Kimisi uyku uyumadan, kimisi yorgun argın. Şimdi onların keyfi ile mi uğraşacağız? Nöbetçi memur diyormuş ki ‘arkadaşlar geçin yatın’. Adamlar diyormuş ki yok kalma yeri konforlu değilmiş, yok yemek yokmuş, yok yerler kirliymiş, yok kendilerine iyi davranılmıyormuş, nöbetçi memur ile tartışmışlar. Ve orada kalan vatandaşların da büyük bir kısmı kınamış onları. Durum bundan ibaret.”
MUĞLASPOR VE MENTEŞE BELEDİYESİ GENÇLERE SAHİP ÇIKTI
KYK yurdundan ayrılan 26 gönüllüye Muğlaspor sahip çıktı. "Muğla Destek" grubunun girişimleri sonrası devreye giren Muğlaspor Kulüp Başkanı Abdurrahman Uçar'ın talimatı ile tesisler gönüllüler için hazırlanmaya başladı. Yarın Akyol'daki tesislere yerleşecek olan gönüllü grubun yeme içme ihtiyacını da Menteşe Belediyesi üstlendi.
CHP’Lİ GİRGİN GÖNÜLLÜLERİ ZİYARET ETTİ
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de Muğla ilçelerinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek olmak amacıyla Bursa, Kütahya, Konya, Ağrı ve Uşak’tan gelen gönüllü 26 kişilik ekibi kaldıkları Akyol pazarında ziyaret etti.