Otobüs şoförlerinin tek dinlenme alanı bagaj!

Peş peşe yaşanan otobüs kazaları dikkat çekerken uzmanlar, bagajda uyumak zorunda kalan şoförlerin yeterince dinlenemediğini ve otobüslerin teknik özelliklerinin de yetersiz olduğunu vurguluyor.

Otobüs şoförlerinin tek dinlenme alanı bagaj!

Manisa’da 6 Ağustos’ta meydana gelen 6 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından 8 Ağustos’ta da Balıkesir’deki kazada da 15 yurttaş yaşamını yitirdi. Aynı gün İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu ise 8 kişi hayatını kaybetti. Dün de Uşakta devrilen otobüsteki 33 kişi yaralandı. Ardı ardına yaşanan faciaların ardından gözler otobüs firmalarına ve yol güvenliğine çevrildi.

DENETİM SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Trafikte ve İş Güvenliği Uzmanı, İYİ Parti İBB Grup Sözcüsü Dr. Suat Sarı, yaşanan otobüs kazalarını değerlendirdi.

BirGün'den Oktay Evsen'in haberine göre, denetim sisteminin değişmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, “Denetimleri elektronik yapmak lazım. Mesela Avusturya’da otoyollarda her 50 km’de bir şoför dinlenme odaları var. Orada otoyollar yapılırken bu dinlenme yerlerini şart koşuyorlar. Bizde şoförlerin hepsi otobüslerin altındaki bagaj yerlerinde yatıyor. 2021 yılına geldik hala şoförler bagajda dinleniyor. Orada dinlenilmez ki devamlı yol sesi var motor sesi var. Şoföre ne zaman dinlendiğini soruyorum ve motor sesi kesildiği zaman yanıtını veriyor” dedi.

“Otobüsün içerisine kameralı sistemler kurulması lazım” diyen Sarı sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani şimdi dinlenmiş şoför görüntüsü yaratmak için ehliyetlerini değiştiriyorlar. Gerçekten o şoför o arabayı sürmüyor. Otobüslerin fren sistemlerinin asla onarılmaması lazım. Batıdaki normları hiçbir fren sistemi onarılmaz. Mutlaka değiştirilir, yenilenir. Bizde yüzde 90’dan fazlası onarılıyor. ”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Motorlu Araçlar Komisyonu Başkanı Alpay Lök ise şoförlerin dinlenemediğini vurgulayarak şunları anlattı: “Sürücülerin iş yükü o kadar fazla ki ve o kadar insanüstü çalışıyorlar ki bir dinlenmeme durumları var. 2016 model ve üstü otobüslerde elektronik sürüş denetim sistemi var. Bunlar 2016’dan sonra zorunlu. Bu kaza yapan otobüslerin de hepsi 2016 modelden aşağı eski otobüsler. Bu elektronik sistem bir takım kazaları engelleyebiliyor. Çünkü öndeki araca çok yaklaşırsa fren yaptırabiliyor. Şerit değiştiğinde, şeritten kaydığında araç, sürücüyü uyarabiliyor. Kritik hatlara ve gece hatlarına 2016 model ve üstü araçlar verilsin.”