3 il afet bölgesi ilan edildi! İşte afet bölgesinde devletin görev ve sorumlulukları...

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan sel felaketinden etkilenen Kastamonu, Bartın ve Sinop'un afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Afet bölgesi ilan edilmesi ne anlama gelir?

3 il afet bölgesi ilan edildi! İşte afet bölgesinde devletin görev ve sorumlulukları...

Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı yükselmeye devam ediyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketinin vurduğu Kastamonu, Bartın ve Sinop'un afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı.

Afet bölgesi ilan durumunda devletin yerine getirmesi gereken görev ve sorumluluklar vatandaşların yaşadığı mağduriyetler nedeniyle merak konusu oldu.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ NE DEMEK?

Deprem, yangın, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetler sonucu bölgede yaşanan krizi daha kolay atlatmak ve doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve bölgedekilere destek olmak için hasar alan yerler afet bölgesi ilan edilir.

Afet bölgesi ilan edilen alanlarda afetzedelerin ihtiyaçları ücretsiz bir şekilde karşılanır, afetten meydana gelen zararın telafisi için çalışmalar seferberlik halinde yürütülür.

AFET BÖLGESİ NEDİR, NE DEMEK?

Afet Bölgesi, deprem, toprak kayması, sel, yangın, kaya düşmesi ve çığ gibi birçok afetin görüldüğü ve her an bu olayların yaşanabileceği yerlere denmektedir.

Bir yer direkt olarak afet bölgesi ilan edilemez. Afet bölgesi ilan edilmesi için bazı şartlar aranmaktadır. Deprem, sel, toprak kayması, çığ, kaya düşmesi gibi pek çok afet bir yerin afet bölgesi ilan edilebilmesi için yeterli değildir. Afet bölgesi ilan edilecek yerde bu olaylar yaşanmış olsa da bu olayların her an yaşanılabilecek bir halde olması da gereklidir.

Afet bölgesi ilan edilecek yerlerde istenen şartlar ise şunlardır:

Hane sayısının 100'den az olan yerlerde konutların 1/10'nun, nüfusu 50.000 den az olan il ve ilçelerde en az 50 binanın, nüfusu 15.000'den fazla olan il ve ilçelerin mahalle teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi

Yaşanan afetler yüzünden çok sayıda ölü ve ağır yaralıların olması

Tarım ürünlerinin en az 1/3'ü kadarının zarar görmüş olması

Afet yaşanan bölgedeki su, yol, elektrik, kanalizasyon gibi kamu tesislerinin kullanılmayacak ya da çalışamayacak bir hale gelmesi

Ulaşım imkanlarının oldukça sınırlı bir halde olması

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLİRSE NE OLUR?

Afet bölgesi ilan edilen yerlerde karşılaşılabilecek şeyler ise şunlardır:

Afet bölgesi ilan edilen yerde yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsizdir.
Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenenleri yapmak zorundalardır.

Yapılardaki hasarı tespit etmek amacıyla gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.

Bölgedeki kişiler, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir.
Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.

Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.

Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)

UMUMİ HAYATA MÜESSİR AFETLER DOLAYISİYLE ALINACAK TEDBİRLERLE YAPILACAK YARDIMLARA DAİR KANUN:

Etiketler
Bartın Sinop Kastamonu