Milyonlarca çocuğu bekleyen tehlike! 'Ne yapıp edip...'

Yüz yüze eğitime günler kala koronavirüs salgınında vakalar ve ölüm sayıları hızla artıyor. Uzmanlar iktidarın önlem alması gerektiğine vurgu yaptı.

Milyonlarca çocuğu bekleyen tehlike! 'Ne yapıp edip...'

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı ama salgın yine kontrolden çıkıyor.

Okullarda yüz yüze eğitime sayılı günler kala iktidarın eğitimin aksamaması için önlem alması gerektiğini belirten uzmanlar, koronavirüs salgınına karşı aşılanmanın hızlandırılması gerektiğini belirtiyor.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; günlük ölüm sayıları da katlanarak artarken sadece son bir ayda günlük ölüm sayıları neredeyse dört kat arttı.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre sadece bu ay toplam 3 bin 198 yurttaş Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Aktif Covid-19 hastası sayısının da 450 bin civarında olduğu belirten uzmanlar, yaklaşık yarım milyon yurttaşın hasta olduğu ifade ederek bu sayının çok yüksek olduğunu söylüyor.

Covid-19 kaynaklı ölümlerin son altı haftadır arttığını vurgulayan Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Ölümleri uzun süredir haftalık olarak takip ediyorum. Ölümler altı haftadır artıyor. 16 Ağustos ile 22 Ağustos tarihlerinikapsayan son bir haftada toplam bin 374 yurttaş yaşamını yitirdi. Son bir haftalık ölüm sayısı bir önceki haftaya oranla yüzde 43 artış gösterdi” dedi.

ÖLÜM SAYILARI ENDİŞE VERİCİ

Günlük vaka sayılarının 19-20 binlerde plato çizdiğini ama buna karşın günlük ölüm saylarının ise yükseldiğini vurgulayan Doç. Dr. Yavuz, “Ölüm sayılarının artışı endişe verici. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaklaşık 20 milyon kişinin hiç aşı yaptırmadığı söyledi. Bu sayı, bize varyant karşısında çok duyarlı bir nüfusun olduğunu gösteriyor ve toplum sağlığı açısından bir tehlike oluşturuyor. Ne yapıp edip bu sayıyı düşürmemiz lazım” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın salgına dair tüm verileri bir an önce açıklaması gerektiğini belirten Yavuz sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı verileri açıklamadığı için salgının seyrine dair çok kısıtlı yorumlar yapabiliyoruz. Ölümlere ilişkin yaş, cinsiyet ve aşı bilgileri açıklanmalı. Ancak bizde veri açıklama meselesi sürekli geriye doğru gidiyor. Mesela, artık ağır hasta sayısı günlük olarak açıklanmıyor. Haftalık olarak açıklanacağı söylendi ama o da en son 24-30 Temmuz için açıklandı. Haftalardır ağır hasta sayısı açıklanmıyor. Aşılama hızlandırılmalı ve bir an evvel önlem alınmalı. Toplumun soru işaretlerini giderecek bir salgın stratejisine ihtiyaç var.

TEST SAYISI İKİ ÜÇ KATINA ÇIKMALI

Günlük test sayısının artırılması ve etkili bir filyasyon çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise “Şu anda yapılanın iki, üç katı fazla test yapılmalı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin güvenilirliği tartışmalı. İngiltere sağlık otoritesi, Türkiye’yi hâlâ kırmızı listeden çıkarmıyor. Günlük vaka sayılarına dair şüpheleri var çünkü. Aynı şekilde benim de şüphelerim var” dedi.

ÜLKELER TEDBİRLERİ SIKILAŞTIRIYOR

Öte yandan birçok ülke artan vaka ve ölüm sayılarına ilişkin yeni tedbir kararları açıklıyor. Bazı ülkelerin aldığı tedbirler şu şekilde:

•Yeni Zelanda’da 6 ay sonra ilk kez Covid-19 vakası görüldü. Delta mutasyonlu olduğu tahmin edilen yeni vaka nedeniyle ülke genelinde geçtiğimiz günlerde üç günlük karantina ilan edildi.

•İsrail’de Covid-19 salgınına karşı tedbirler sıkılaştırıldı. İsrail Sağlık Bakanlığı, daha önce oteller, restoranlar, kafeler, spor salonları ve kültür etkinliklerine katılmak için zorunlu olan “yeşil pasaport” belgesinin kullanım alanını genişletti.

•Covid-19 salgınına karşı Vietnam’ın en büyük şehri Ho Chi Minh’de sıkı karantina tedbirlerinin uygulanmaya başladığı bildirildi.

•Almanya’da aşı yaptırmayanların bazı kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı açıklandı.

***

Varyant dalgası şiddetlenerek artacak

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’un da yönetiminde yer aldığı Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) “Eğitimin Açık Kalabilmesi Uygun Önlemlerin Alınmasına Bağlıdır” başlığıyla bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “KLİMİK Derneği olarak 2021-2022 eğitim ve öğretim sezonunun planlandığı şekilde açılmasını, ülkemizde kontrolsüz ve yoğun bir şekilde devam eden delta varyantı dalgasına rağmen destekliyoruz. Delta varyantı dalgasının önümüzdeki aylarda şiddetlenerek devam etmesi beklenmekte ve infeksiyon hızının yüksek olduğu dönemlerde eğitimin açık kalabilmesi için ciddi önlemlerin alınması gerekmektedir” denildi.

Çocuklarda okullarda aşı yapılması sağlanmalı

Dernek, okulların önümüzdeki aylarda açık kalabilmesi için şu önlemlerin uygulanması gerektiğini belirtti:

• Aşı hakkı bulunan öğrenci, öğretmen, diğer okul/servis çalışanları ve velilerin hepsinin hızla aşılanmasının sağlanması,
• 12 yaşından büyük olan çocukların hepsine hemen aşılanma hakkı tanınması,
• Çocukların okullarda da aşılanabilmesinin sağlanması,
• Sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması,
• Sınıflar arası temasın azaltılmasına yönelik önlemlerin alınması.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Salgın