Korkutan gelişme: Yoğun bakımlar doldu, temaslı takibi ve filyasyon tamamen durdu

Başkent’te Covid-19 servis ve yoğun bakımları tamamen doldu. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Karakoç, “Eylül sonu, ekim başında daha kötü bir tabloyla karşılaşabiliriz” uyarısı yaptı.

Korkutan gelişme: Yoğun bakımlar doldu, temaslı takibi ve filyasyon tamamen durdu

Başkent’te Covid-19 servis ve yoğun bakımları tamamen doldu. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Karakoç, “Eylül sonu, ekim başında daha kötü bir tabloyla karşılaşabiliriz” uyarısı yaptı. Kentte filyasyon çalışmalarının durdurulduğu, temaslı takibinin yapılmadığı öğrenildi.

Ankara’daki üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerinde Covid-19 hastalarına hizmet veren servis ve yoğun bakımların tamamı doldu.

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, “Geçen yıl eylül-ekim aylarında sağlık sisteminde ciddi bir kriz yaşamıştık. Tüm yoğun bakımlar Covid-19’a ayrılmış, buna rağmen hiç yatak bulunamamıştı. Şimdi de aynı duruma doğru gidiyoruz. Eylül sonu, ekim başında daha da kötü bir tabloyla karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu.

ÇOĞU AŞISIZ HASTALAR

Dr. Karakoç, BirGün’e yaptığı açıklamada, kentteki Covid-19 yoğun bakım ve servislerinde yatan hastaların yüzde 90’ından fazlasının ‘aşısız ya da aşı programını tamamlamamış’ hastalardan oluştuğunu söyledi. Bu hastalar arasında çok fazla gencin bulunduğunu belirten Karakoç, “20’li, 30’lu yaşlarda aşısız çok hastamız var. Bir de ileri yaşlarda, birçok hastalığı bulunan ve üçüncü doz aşısını yaptırmamış hastalarımız bulunuyor” dedi.

GÜNDE 800 BAŞVURU

Hastanelere başvuran Covid-19 hastalarının sayısının giderek arttığını dile getiren Karakoç, “Orta ölçekli bir hastanenin Covid-19 polikliniğine geçen nisan ayında günde ortalama 100-150 kişi başvururken bugün bu sayı 650-800’e çıkmış durumda. Üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerinde çalışan arkadaşlarımızın verdiği bilgilere göre, Covid-19 servisleri ve yoğun bakımları maalesef doldu. Şimdi yeni servislerin, yoğun bakımların açılması gerekecek. Ancak Covid-19 dışında da hastalarımız olduğu için sıkışıklık söz konusu” diye konuştu.

FİLYASYON TAMAMEN BİTTİ

Ankara’da filyasyon çalışmalarının ve temaslı takibinin tamamen bittiğini söyleyen Karakoç, bu durumun vaka artışını tetiklediğini vurguladı. Karakoç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel sektör çalışanı bir hastamız kendi imkânlarıyla hastaneye gelerek test yaptırıyor. O ofis çalışanlarının da karantinaya alınması gerekir; ama ne yazık ki artık böyle bir uygulama yok. Aşılama elbette salgına karşı en güvenilir ve etkili mücadele yöntemi; ama temaslı takibi yapmazsanız salgın devam eder, böylece yeni varyantlar ortaya çıkar. Üstelik pandemi hastanesi uygulaması da nisanda kaldırıldı, bu durum da riski büyütüyor.”

HÜKÜMET ALGI YÖNETİYOR

Geçen yıl 1-24 Ağustos döneminde günde ortalama 19 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Dr. Karakoç, “O zaman aşı yoktu. Bu yılın 1-24 Ağustos dönemindeyse, aşılara rağmen günde ortalama 150’den fazla ölüm meydana geldi. Bu bize iki şeyi gösteriyor: Birincisi, 2020 verilerinin ne kadar gerçeklikten uzak olduğunu. İkincisi de Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık otoritesinin ne kadar rahat davrandığını. 26 Ağustos’ta 257 can kaybı oldu. Buna rağmen salgın bitmiş gibi davranıyorlar. Halka yönelik doğru bilgilendirme yapılmıyor. Hâlâ pandemiyi değil, algıyı yönetiyorlar” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de toplam nüfusun yalnızca yüzde 42-43’ünün aşı programını tamamladığını vurgulayan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, “Buna rağmen etkili bir aşı kampanyası görmüyoruz. Bu gidişatın durdurulması için acilen aşılama hızlandırılmalı ve filyasyon çalışmalarına yeniden başlanmalı” dedi.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Ankara