Araç sahiplerini ilgilendiren 'tebligat' kararı: Trafik cezaları geri ödenebilir!
Trafik cezalarına ilişkin arabası olan milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Aylar sonra tebliğ edilen trafik para cezaları ile ilgili kritik bir karar çıktı.
Trafik cezalarına ilişkin arabası olan milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Aylar sonra tebliğ edilen trafik para cezaları ile ilgili kritik bir karar çıktı.
Ombudsmanlık, kesilen cezaların 9-10 ay sonra toplu bir biçimde ulaştırılmasının ‘hukuk güvenliği ve öngörülebilirlik ilkesi’ne aykırı olduğuna karar verdi. Söz konusu kararın ardından milyonlarca kişinin ödenen paraların iadesini talep edebilir.
Hürriyet'te yer alan habere göre, kesildikten aylar sonra bildirilen trafik para cezaları ile ilgili Ombudsmanlık’tan önemli bir karar çıktı. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararıyla kesilen cezaların 9-10 ay sonra toplu bir biçimde firmaya ulaştırılmasının ‘hukuk güvenliği ve öngörülebilirlik ilkesi’ne aykırı olduğu belirtildi.
Ombudsmanlığın milyonlarca firmayı ve araç sahibini ilgilendiren kararının gerisinde, iki yıl önce gelen yüklü miktardaki para cezaları olduğu ortaya çıktı. Alınan Karar ile Ekim 2018’de açılan İstanbul Havalimanı’na yolcu taşıyan 500’e yakın TÜRSAB üyesi firmanın her birine 10 bin liradan 300 bin lirayı aşan para cezaları geldi. Söylenen cezaların kesildiği dönem 1 Mart-31 Aralık 2019 olarak kayıtlara geçti.
Yönetmelikte söylenene göre, bölünmüş yollarda minibüsler için hız sınırı saate 90 kilometre. Havalimanına yolcu getirip-götüren şoförler de bunu bilerek hızlarını ona göre ayarladı. Fakat anılan yolda, İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü hız sınırını saate 70 kilometre olarak belirlemişti. Durumdan haberi olmayan şoförler ise gün içerisinde birkaç kez ceza kesildiğini aylar sonra şirkete gelen tebligatlar sonucu öğrendi. Kimi firmaya 10 bin kimine 50 bin, kimine 300 bin lirayı aşan cezalara tepki büyük olsa da sonuç değişmedi.
Kesilen cezalar, son çıkan ‘vergi barışı’ kapsamında yapılandırıldı. Süreç devam ederken 500’e yakın firma adına Ombudsmanlığa başvuruldu. Başvuru sonrası Kurum, ilgili taraflardan da savunma aldı. Kurum, milyonlarca araç sürücüsü ve firmayı ilgilendiren kararını ise geçen günlerde verdi.
CEZALAR 8-9 AY SONRA TEBLİĞ EDİLMİŞ
Kurum kararında özetle “Şikâyete konu idari para cezaları 8-9 ay sonra tebliğ edilmiş. Bu süreler, günümüz şartlarına göre çok uzun. Dolayısı ile bu durum, hukuk güvenliği ve öngörülebilirlik ilkesine uygun değil” denildi. Kurum kararında, kesilen Trafik para cezalarının 30 gün içinde ilgiliye tebliğ edilmesi için yönetmeliğe hüküm eklenmesi talep edildi.
"PARALARI GERİ İSTEYECEĞİZ"
TÜRSAB üyesi taşımacılık firmaları adına Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurduklarını belirten Av. Yasemin Bal “Bu karar, milyonlarca kişi ve firmayı ilgilendiriyor. Bu kararla birlikte, müvekkiller adına kesilen cezalara ilişkin ödenen paraların iadesini talep edeceğiz. Gerekirse idare mahkemesine de başvurmayı planlıyoruz. Eğer, kesilen cezalara ilişkin tebligatlar zamanında ulaşmış olsaydı, bir gün içinde aynı plakaya birden fazla ceza kesilmesi durumu da olmayacaktı” diye konuştu.