Üsküdar Belediyesi'nden Validebağ'da vatandaşlara güven vermeyen geri adım: Bir günde yaşananlar...
AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin dün sabah saatlerinde doğal sit alanı olan Validebağ Korusu'na iş makineleri ile girerek kum ve hafriyat dökmesinin ardından vatandaşların nöbeti sürüyor.
GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN/ 1'inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı olan Validebağ Korusu’na dün sabah erken saatlerde AKP'li Üsküdar Belediyesi iş makineleri ile girdi.
Belediye çalışanları, bölgeye moloz ve kum döktü. Koruya zarar verecek girişimlere karşı çıkan vatandaşlar olaya tepki gösterdi. Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan açıklamada uygulama "betonlaşan yolun düzetilmesi" gerekçesiyle savunuldu.
Validebağ Korusu'na dökülen ve alanın habitatına uygun olmadığı gerekçesiyle tepkilere neden olan kum
Sabah saatlerinde yaşanan olayı haber alan bölge sakinleri, Validebağ Gönüllüleri ve çevreciler duruma tepki göstererek iş makinelerini engellemek istedi. Koruda bir araya gelen yüzlerce vatandaş yeni bir müdahaleye karşı nöbete başladı. Dökülen molozlar gün içinde imece usulü toplandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Validebağ Gönüllüleri'nin ihtiyaçlarının karşılanması için Validebağ Korusu'nda mobil büfe görevlendirdi. Belediye çalışanları gönüllülerin ihtiyaç kalmadığını belirttiği ana kadar görevlerinin süreceğini dile getirdi.
Alanı terk etmeyen yüzlerce kişi Validebağ Korusu'nun girişlerinde nöbete başladı. AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin döktüğü kumları ve molozları kaldırmasını isteyen çevreciler pes etmeyeceklerini ve tarihi Validebağ Korusu'nu yok edecek projelere izin vermeyeceklerini belirtti.
Validebağ Gönüllüleri tarafından koruda düzenlenen forumda nöbetin devam edeceği vurgulandı. Mücadele edileceğinin yinelendiği toplantının şeffaf ve herkese açık olduğunun vurgusu yapıldı.
BELEDİYEDEN VATANDAŞLARA GÜVEN VERMEYEN GERİ ADIM
Akşam saatlerinde ise Validebağ'da endişeye neden olan hareketlilik yaşandı. İş makinelerinin çalışmaya başlaması üzerine gönüllüler yeni bir müdahale endişesi yaşadı.
Sosyal medyada da duyulan olayın kısa sürede ülke genelinde kamuoyu oluşturmasının ardından tepkilere direnemeyen Üsküdar Belediyesi'nin sabah saatlerinde dökülen ve canlıların yaşamını tehlikeye atacağı ifade edilen moloz ve kumları kaldırdığı görüldü.
Belediye ekiplerinin bu adımına güvenmediklerini dile getiren Validebağ Gönüllüleri, "Geldikleri gibi giderler." ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar belediye araçlarının da alandan çıkartılmasını talep etti. Ancak yetkililer araçların ruhsatları nedeniyle akşam 21.00'den sonra trafiğe çıkabileceklerini belirtti. Gönüllüler Üsküdar Belediyesi'nin alanda görevlendirdiği çalışanların da zor koşullarda görev yaptıklarını ifade ederek paydos etmelerine müsaade edilmesini istedi.
Belediye çalışanlarının alandan ayrılmasıyla Validebağ Korusu, gece nöbet tutacak çevrecilere emanet edildi. Yeni bir girişime karşı tetikte olan vatandaşlar bekleyişlerini sürdürüyor.
*******
AKP'li Üsküdar Belediyesi iş makineleri ile girmişti: İşte Validebağ Korusu'nda yaşananlar
VALİDEBAĞ KORUSU'NDA TEPKİ ÇEKEN PROJELER
Validebağ Korusu, 1999'da "doğal SİT alanı" olarak tescillendi. 2014'te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredilen koruyla ilgili tartışmalar 2014'te başladı.
Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020'de, "olağanüstü" gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine'ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi'ne tahsis etti.
Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan'da Üsküdar'ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu'nda Üsküdar Belediyesi'yle "Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi"ni hayata geçireceklerini duyurdu.
18 Haziran'da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı. 17,6 milyon liralık "Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi" ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bu yılın Haziran ayında "Validebağ Korusu projesine 21 Haziran Pazartesi günü başlıyoruz” ifadeleriyle Millet Bahçesi projesini duyurmuş ve Validebağ Gönüllüleri nöbete başlamıştı.
VALİDEBAĞ KORUSU HAKKINDA
Altunizade, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri arasında bulunan Validebağ Korusu, Türkiye'nin 485 kuş türünden 130'una ve 400'ü aşkın kelebek türünden 31'ine, İstanbul'daki 2000 tür otsu bitkinin 200'üne ev sahipliği yapıyor.
1. Derece Doğal Sit Alanı olan koruda, 101 tür ağaç, ağaççık ve çalı saptandı. Bunlardan bazıları ise anıt ağaç statüsünde kabul ediliyor.
Validebağ Korusu'nda tairhi Sultan Abdülaziz Av Köşkü de yer alıyor.
(Görüntüler: Merve Çoban)