Son iki yılda 285 bisiklet sürücüsü hayatını kaybetti: 'Ölüm göz göre göre geliyor'

Son iki yılda 285 bisiklet sürücüsü, araç çarpmaları sonucu can verdi. İzmir’de eylem yapan bisikletliler, ölümlerin durdurulması için bakanlıkların harekete geçmesini, Trafik Güvenliği Komisyonu kurulmasını istedi.

Son iki yılda 285 bisiklet sürücüsü hayatını kaybetti: 'Ölüm göz göre göre geliyor'

Türkiye’de son 2 yılda araç çarpmaları sonucu 285 bisiklet sürücüsü yaşamını yitirdi. Ocak ayından bu yana trafikte hayatını kaybeden bisikletli sayısı ise 45’e yükseldi. İzmir’de dün eylem yapan Bisikletli Yaşam Platformu ve Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu (BUGEP) üyeleri, bisikletli ölümlerinin durdurulması için artık gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Karşıyaka Vapur İskelesi’nden Bostanlı Sahil Bulvarı’na bisikletleriyle gelen eylemciler, kapalı pazar alanının önünde “Burada bisikletli öldü” pankartı açtı. Bazı eylemciler, üzerlerinde kefeni simgeleyen beyaz örtülerle yere yatarak ölümlere dikkat çekti.

GÖZ GÖRE GÖRE

Eylemciler adına konuşan BUGEP Başkanı Mustafa Karakuş, “Bisiklet kullanımı hızla artarken yetersiz altyapı ve denetimsizlik nedeniyle bisikletli ölümleri de artıyor” dedi. Ölümlerin büyük kısmının sürücülerin duyarsızlığı ve dikkatsizliği nedeniyle meydana geldiğini belirten Karakuş, şunları söyledi:

“Aslında bunları kaza olarak nitelendirmek bile mümkün değil. Çünkü birçok çarpma, motorlu araç sürücüsünün en sağda ve önünde giden bisikletliyi görmesine karşın yaşanıyor. Yani görmesine karşın bisikletliye çarpıyor. Çarpma sonrası ise beyanlar hep ‘görmedim’ ya da ‘yolun ortasından gidiyordu’ şeklinde oluyor. 285 çarpmada 285 sürücünün de haklı olması mantık dışı. Çarpmaların önemli bölümünde kamera görüntülerine baktığınızda da bu durum açıkça ortaya çıkıyor. Yani bisikletli için ölüm göz göre göre geliyor.”

Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu vurgulayan Karakuş, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre bisikletliler varsa bisiklet yolunu, bisiklet yolu yoksa motorlu araç yolunun sağ şeridini kullanırlar ve geçiş önceliğine sahiptirler. Ama sürücü kurslarında Türkiye’de sadece otomobili kullanmaya yönelik bir algı var. Otomobili kurallara uygun kullanmaya yönelik algı yok. İnsanlarda bu algının yaratılması mümkün. Çünkü dünya aracını böyle kullanıyor. İnsana saygıyla kullanıyor” ifadelerini kullandı.

KOMİSYON KURULSUN

Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konuyu ciddi şekilde ele alması gerektiğini belirten Karakuş, bunun için Trafik Güvenliği Komisyonu kurulmasını önerdi. BUGEP Başkanı Karakuş, “Ortada 285 can var. Sadece iki yılda kaybettiğimiz 285 kişi tüm bunların olmaması yüzünden hayatını kaybetti. Yaya ve bisikletli ölümlerini durdurmak hepimizin elinde. Gelin bu çarpmaları durduralım” çağrısı yaptı.

GÜVENLİ ŞERİT İSTİYORUZ

Bisikletliler, ölümlerin durdurulması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

• Ehliyet kurslarında ‘trafikte bisikletin yeri’ anlatılmalı
• 8-12 yaş arası çocuklara okullarda trafik eğitimi verilmeli
• Hız sınırları kontrol altına alınmalı
• Bisikletin taşıt olarak sürücüler tarafından kabul görmesi sağlanmalı. Güvenli şeritler ayrılmalı.
• Evrensel kuralların müfredata alınması ve insana saygının üzerinde durulması için harekete geçilmeli.

***

Zeynep Aslan davasına çağrı

Eylemde, bisiklet sporcusu Zeynep Aslan’ın ölümüyle ilgili davanın karar duruşmasına da çağrı yapıldı. Kızının fotoğrafıyla eyleme katılan anne Nurten Aslan, “Katilin en ağır cezayı almasını istiyorum. Adalet istiyorum” dedi. Baba Reşat Aslan ise kızının kazada hiçbir hatasının bulunmadığını, cezaların caydırıcı olması gerektiğini söyledi.

32 yaşındaki Zeynep Aslan, İzmir’in Çiğli ilçesinde 14 Ekim 2020’de bisikletiyle antrenman yaparken hatalı şerit değiştiren bir kamyonun çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. Menemen 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın bir sonraki duruşması 28 Eylül’de görülecek. Bu duruşmada karar çıkması bekleniyor. (Birgün)

Etiketler
İzmir Bakanlık Trafik