BTK, lira üzerinden belirlenen hizmet alımı için dolar üzerinden sözleşme imzaladı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, lira üzerinden belirlenen hizmet alımı kapsamında dolar üzerinden sözleşme imzaladı.BTK'nın şirkete ödediği ücret 2020 yılında 2,3 milyon dolar oldu.

BTK, lira üzerinden belirlenen hizmet alımı için dolar üzerinden sözleşme imzaladı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), döviz kullanımını gerektirmeyen ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işinin sözleşme bedelini dolar olarak belirledi.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; kurum, işin nitelik ve niceliğinde bir artış olmamasına karşın 2018 yılında dolarla yaptığı sözleşmede 2020 yılında bir de yüzde 30’luk artışa giderken eleştirilere ise “Yabancı para cinsinden sözleşme yapılmasına engel bir düzenleme yok” yanıtını verdi.

AKP tarafından yönetildiği dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratı olan Ömer Abdullah Karagözoğlu'nun başkanlığını yaptığı BTK’nin maliyeti Türk Lirası üzerinden belirlenen hizmet alımında dolarla sözleşme yaptığı ortaya çıktı. Denetimlerle açığa çıkarılan dolarla sözleşmeye yönelik BTK’nin savunması ise “Herhangi bir engel yoktu” oldu.

BTK, “Veri merkezi işletilmesi” amacıyla 2018 yılında dışarıdan hizmet alımı yaptı. İşin maliyet unsurları TL üzerinden belirlense de iş sözleşmesi dolar üzerinden imzalandı. Sözleşmesi 2018 yılında dolarla imzalanan iş karşılığı BTK, 2018 ve 2019 yıllarında yıllık 1 milyon 800 bin Amerikan Doları ödeme yaptı.

İşin maliyeti artmasa da 2020 yılında yükleniciye yüzde 30 zamlı para ödendiği öğrenildi. Buna göre BTK’nin kasasından, 2018 ve 2019’da 1 milyon 800 bin dolar ödediği iş için 2020 yılında 2 milyon 340 bin dolar para çıktı.

İLGİNÇ SAVUNMA

Kurumun mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, “Kamu menfaati için” sözleşmenin TL cinsinden yapılması gerektiğini belirtirken BTK kendini, “Kurumun yabancı para cinsinden sözleşme yapmasına engel bir düzenleme yok” şeklinde savundu.

Sayıştay’ın, sözleşmenin dolar cinsinden yapılmasına yönelik değerlendirmesi ise raporda şu ifadelerle aktarıldı:

“Veri Merkezinin İşletilmesi hizmeti alımı işinin dokümanları incelendiğinde, hizmetin ana maliyet unsurunun personel gideri olduğu anlaşılmaktadır. Her ne kadar hizmetin kapsamında birtakım bakım ve onarım unsurları bulunsa da işin teknik şartnamesine göre, bakım onarımda ihtiyaç duyulan sarf malzemesi ve ihtiyaç duyulan diğer malzemeler kurum tarafından ayrıca karşılanacak, bu iş kapsamında sadece hizmet alımı yapılacaktır. Dolayısıyla, bu hizmet alımı kapsamında temel maliyet unsuru olan ücretler Türk Lirası üzerinden oluşmaktadır. Tüm maliyet unsurlarının Türk Lirası üzerinden belirlendiği bir hizmet alımının bedelinin (fiyatının) dolar üzerinden belirlenmesinin kuruma bir fayda sağlamayacağı gibi ilave mali yük getireceği düşünülmektedir.”

Etiketler
Teknoloji