Kullanıma elverişli olmayan 169 yurt binası var, telafi edilemeyecek zararlara yol açabilir

Sayıştay, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait 169 yurt binasının kullanıma elverişli olmadığını saptadı.

Kullanıma elverişli olmayan 169 yurt binası var, telafi edilemeyecek zararlara yol açabilir

FIRAT FISTIK / GERÇEK GÜNDEM - Sayıştay, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait 169 yurt binasının kullanıma elverişli olmadığını saptadı. Hazırlanan raporda, “Teknik asgari koşulların sağlanamadığı yurt binalarında öğrenci barındırılması telafi edilemeyecek zararlara yol açabilecektir” dendi.

Üniversitelilerin yurt sorunu tartışılmaya devam ediyor. Öğrenciler, #Barınamıyoruz hashtagiyle yaşadıklarını günlerdir sosyal medya platformlarında paylaşıyor ve farklı parklarda seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Öğrencilerin yurt sorunu, azalan yurt sayısı ve kapasitelerle ilgili olduğu kadar yurtların niteliğiyle de alakalı. Sayıştay da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait birçok yurt binasının kullanıma elverişli olmadığını saptadı.

“Asgari şartlar sağlanmadı”

“Yapılan fiili ve fiziki incelemelerde; konut veya işyeri olarak planlanan ve yapılan binaların yurt binası olarak kullanıldığı, ancak binalarda mevzuatın gerektirdiği fiziki ve teknik değişikliklerin yapılmadığı görülmüştür” denilen raporda binaların genelde yangın söndürme ve algılama sitemlerinde, havalandırma sistemlerinde, asansörlerinde, altyapı sistemlerinde, yemekhanelerde, engelli kullanım alanlarında asgari şartların sağlanmadığı belirtildi.

Yurt binaları, imar, plan, proje, inşaat ve iskan süreçleri bakımından konut veya işyeri olarak kullanıma hazırlanmış binalar. Bu durum, raporda “Dolayısıyla bu binaların yurt binasının gerektirdiği koşulları sağlaması zaten mümkün değildir” diye vurgulandı. Yani tadilatla dahi düzeltilemeyecek, taşıyıcı sistem ve betonarme yapı farklılıkları bulunuyor.

Kapatılan yurtlar

2020’de toplam 24 adet yurt binası kapatılmıştı. Bunlardan 11’inin sözleşme süresi dolmuş, 12’si Bakanlık tarafından yeni bir yurt binası açılma sözüyle kapatıldı. Gerekli standartları sağlayamadığı için kapatılan yurt sayısı ise sadece bir.

Bununla birlikte, Sayıştay tarafından tespit edilen, Türkiye genelinde kullanıma uygun olmayan 169 yurt binası bulunuyor. Sayıştay, Bakanlığın yapması gerekeni ise şöyle açıkladı: “Teknik asgari koşulların sağlanamadığı yurt binalarında öğrenci barındırılması telafi edilemeyecek zararlara yol açabilecektir. Hal böyle iken bu nitelikteki yurt binalarının kira sözleşmelerinin uzatılmaya devam edilmemesi zorunluluk haline gelmektedir. Bakanlığın alacağı kararlar ve belirleyeceği stratejiler ile ivedilikle bu nitelikteki binaların kullanımının en aza indirilmesi sağlanmalıdır.”

Etiketler
Sayıştay Zarar