Tekstil-İş Gaziantep temsilcisi: 'Fabrikanın avukatları üyelerimizin ailelerini tehdit etmektedir'

DİSK’e bağlı Tekstil İş Sendikası, Şanlıurfa’daki Uğur Tekstil Fabrikası’nda fabrika avukatlarının işçileri ve ailelerini tehdit ettiğini söyledi.

Tekstil-İş Gaziantep temsilcisi: 'Fabrikanın avukatları üyelerimizin ailelerini tehdit etmektedir'


Şanlıurfa’daki Uğur Tekstil Fabrikası’ndaki yaklaşık 300 işçinin yarısından fazlası, DİSK’e bağlı Tekstil İş Sendikası’na üye oldu. Sendika, fabrikada toplu sözleşme yapabilmek için yetki aldı. Yetkinin alınmasının ardından sendika yönetimi ile fabrika yönetimi arasında tartışma yaşandı.

Tekstil İş Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, yetki kararının ardından, fabrika yönetimi ve avukatlarının işçilere baskı uyguladığını ve tehdit ettiğini iddia etti.

Türkmen; fabrika yönetiminin, sendikanın yetkisini tanımadığını açıkladığını aktardı. Sendikaya üye olan işçilerin tehdit ve baskı ile sendikadan istifa etmeye zorlandığını iddia eden Türkmen, ANKA Haber Ajansı’na şunları anlattı:

“YÖNETİM SENDİKAYI TANIMAMA TUTUMUNDA ISRAR ETMEKTEDİR”

“Şanlıurfa’da bulunan Uğur Tekstil Fabrikasında aylar önce başlattığımız örgütlenme çalışmasının sonucunda, 9 Eylül itibariyle yetki aldık. Bakanlığın yetki tespit yazısı ile bu fabrikada resmen yetkili sendika olduk. Bu fabrikada 300’e yakın işçi çalışıyor ve yarısından çoğu sendikamıza üye olmuş durumda. Ancak fabrika yönetimi örgütlenme çalışmamızı duyduklarından beri örgütlenmemize engel olmak için işçilere baskı yaparak mobbing uygulayarak, istifaya zorlayarak, çeşitli baskılar yapmaktadır. Ve yetkiyi aldıktan sonra da sendika düşmanı tutumunu sürdüren fabrika yönetimi, yetkiye itiraz ederek; sendikayı muhatap almama, sendikayı tanımama tutumunda ısrar etmektedir.

“ÜYELERİMİZ TEK TEK MÜDÜR ODASINA ÇAĞRILARAK SORGUYA ÇEKİLMEKTEDİR”

Fabrika yönetimi, üyelerimize yönelik baskı uygulayarak da sendika düşmanı tutumunu sürdürmektedir. Günlerdir fabrikada çalışan üyelerimiz, özellikle kadın işçiler tek tek, müdür odasına çağrılarak, fabrikanın avukatları ve müdürleri tarafından sorguya çekilmekte, mobbing uygulanmaktadır. Görüşmeye çağrılan üyelerimiz, fabrikanın avukatı ve yöneticileri tarafından; neden sendikalı oldukları, sendikadan istifa etmeleri gerektiği yönünde ifadelerle baskı ve tehdide maruz kalmaktadırlar. Bazı üyelerimiz, ‘eğer sendikadan istifa etmezseniz, kötü şeyler olur ve bunların sorumlusu biz olmayız’ şeklinde tehditlere maruz kalmaktadırlar.

“AŞIRI ÜRETİM BASKISI İLE MOBBİNG”

Fabrikanın bizzat avukatı tarafından, kimi kadın üyelerimizin aileleri, yakınları telefonla aranarak, ‘kızınız ya da oğlunuz sendikaya üye olmuş bu suçtur, fabrika yönetimi dava açarsa bunlar hapse girer’ gibi ifadeler ile aileleri korkutmakta ve tehdit etmektedirler. Ve yine üyelerimizi istifaya zorlamak için uyguladıkları yöntemlerden birisi de aşırı üretim baskısı ile mobbing uygulamak.

Bu uygulama; yaptığı üretimi ve performansını ölçen bir elektronik cihaz uygulaması ile işçilerin günlük çıkarması gereken ürün sayısı, üretmesinin mümkün olmadığı bir sayıda tutularak işçiler üzerinde baskı kuruluyor. Ve hiçbir işçi, bu sayıda ürünü üretemediği için bu kez de performanslarının düşük olduğu gerekçesi ile tutanak tutulmak ve tutanaklar üç kere tekrar ettiğinde işten atılmakla tehdit ediliyorlar.

“BASKI VE TEHDİTLERİ TEŞHİR EDECEĞİZ”

Sendika olarak, fabrika yönetiminin bu tutumuna karşı önümüzdeki hafta salı günü; fabrikanın işçilere yönelik baskılarını, tehditlerini teşhir etmek için geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacağız. Aynı zamanda işçilere karşı işlenen suçlara ilişkin fabrikanın avukatı ve yönetimine suç duyurusunda bulunacağız.”

(ANKA)

Etiketler
Gaziantep Şanlıurfa DİSK Sendika