Kocaeli'de trans kadın Nefes Balkan'ın şüpheli ölümü

Devlet kurumları kadına yönelik şiddet ve nefret cinayetlerine ilişkin veri tutmasa da LGBTİ+ örgütlerinin verilerine göre son 13 yılda en az 54 trans kadının öldürüldü. Şüpheli ve bildirilmeyen ölümler bu istatistiklere dahil değil.

Kocaeli'de trans kadın Nefes Balkan'ın şüpheli ölümü

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde evinin penceresinden düşen trans kadın Nefes Balkan, hayatını kaybetti. Şüpheli ölüm ile ilgili Balkan'ın erkek arkadaşı olduğu iddia edilen kişi gözaltına alındı.

Dün gece saat 23:00 sıralarında yaşanan olayda; erkek arkadaşı olduğu iddia edilen kişi ile tartışmaya başlayan Balkan, beşinci katındaki evinin penceresinden düştü. Balkan’ı görenler sağlık ekiplerine haber verdi. Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Balkan, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Olay sırasında evde bulunan, Balkan'ın erkek arkadaşı olduğu iddia edilen kişi polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

NEFRET CİNAYETLERİNDEKİ ARTIŞ: VERİ TUTULMUYOR

Türkiye'de İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere devlet kurumları tarafından yükseltilen nefret söylemleri İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararının ardından da devam etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Boğaziçi Üniversitesi'nde atanmış rektöre karşı yapılan eylemleri, "LGBTİ+ sapkınlığı" diyerek hedef alırken, İzmir ve İstanbul'da peş peşe iki trans kadın öldürüldü, İzmir'de bir aydır kayıp olan bir kadının da öldürüldüğü ortaya çıktı.

Devlet kurumları hem kadına yönelik şiddet hem de nefret cinayetlerine ilişkin veri toplamasa da LGBTİ+ derneklerinin elindeki bilgilere göre; 2008'den bu yana Türkiye'de en az 54 transın öldürüldü. Failler çoğunlukla, kimi tahrik indirimleriyle serbest bırakılırken Şüpheli ölümler, intihara sürüklenenler ve bildirilmeyen ölümler ise istatistiklere dahil değil.

Etiketler
Kocaeli Şiddet