Gerçek Gündem ortaya çıkarmıştı! Naci İnci haberimize erişim engeli kararı
Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış rektörü Naci İnci’nin tutuklanan öğrencileri isim isim şikâyet ettiğini ortaya çıkardığımız haberimize erişim engeli geldi.
GERÇEK GÜNDEM/ Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler nedeniyle 6 Ekim’de gözaltına alınan 7 öğrenciden ikisi tutuklandı. Öğrenciler önce AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Böyle bir öğrenci olamaz. Onlar olsa olsa üniversitelerin içine sızmış teröristlerdir” sözleriyle hedef gösterildi. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından gözaltına alınan öğrencilerin atanmış rektör Naci İnci tarafından tek tek şikâyet edildiği ortaya çıktı.
İNCİ ŞİKÂYETÇİ OLDU, ÖĞRENCİLER TUTUKLANDI
Muhabirimiz Fırat Fıstık’ın ulaştığı belgelerle; Naci İnci’nin Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolarla ilgili 14 üniversite öğrencisi hakkında tehdit, hakaret, mala zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlarından ihbarda bulunduğu ortaya çıktı. İnci’nin dilekçesinde “Kayyuma geçit yok”, “Kayyuma nakka” pankartlarını belirtilen suçlara delil olarak gösterildi.
İnci’nin şikâyet dilekçesinde, makam aracının önünün kesildiği ve kendisine hakaret edildiği iddia edilirken savcılığa, öğrencileri bu suçlardan cezalandırmak için kamu davası açılması talep edildi.
İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği, İnci’nin şikayet dilekçesini ortaya çıkaran haberimize erişim engeli getirdi. Mahkeme kararında CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Gazeteci Gökhan Özbek’in de Twitter paylaşımlarına erişim engeli geldiği görüldü.
İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR'
Kararın ardından görüştüğümüz Bilişim Hukuku Uzmanı Prof.Dr. Yaman Akdeniz, son dönemde erişim engeli kararlarının haberlerin içeriğinden bağımsız ‘çok rahatlıkla’ verilebildiğini hatırlatarak, “Maalesef bu kararda şaşırılacak bir durum yok” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci, öğrencileri polise isim isim ihbar etti: Öğrenciler tutuklandı
Akdeniz, “Karar ile Gerçek Gündem’n haberi arasında bir bağlantı yok. Boğaziçi Üniversitesi gibi kamuoyunun yakın takip ettiği bir gündeme ilişkin belgelere dayanan bu haberin yayınlanmasında kamu yararı olduğu görülüyor” dedi. Akdeniz, ‘üstün kamu yararı’ taşıyan bu haberlerin, ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
2020 YILINDA 22 BİN 554 HABERE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ
Akdeniz, 2020 yılının Ağustos ayında yayınladıkları rapora ilişkin bilgileri de paylaştı. Rapora göre; 467 bin web sitesi alan ad bazı engellenirken, 150 bin internet içeriğine erişim engeli getirildi. 2020 yılı sonu itibariyle haber bazında 22 bin 554 haber erişime engellenirken bunların 15 bin 832’si de haber siteleri tarafından kaldırıldı.