Ahmet Güneştekin'in Hafıza Odası sergisine saldırı! Tabutları attılar
Sanatçı Ahmet Güneştekin’in Diyarbakır'daki 'Hafıza Odası' adlı sergisi bir grup protestocunun saldırısına uğradı. “Diyarbakır uyuma, hafızana sahip çık” sloganları atan grup, eserlerden bazılarını surlardan aşağıya attı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) ev sahipliği ve Pilevneli Galeri sunumuyla Diyarbakır’ın tarihi Keçi Burcu’nda 16 Ekim’de açılışı yapılan sanatçı Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” sergisi bir grubun saldırısına uğradı.
“Amed uyuma, hafızana sahip çık” sloganları atan saldırganlar sergilenen eserler arasında bulunan bazı tabutları surlardan aşağıya attı.
Sanat eserlerini hedef alan saldırganlar yaptıkları açıklamada, “Burada yapılan sergi değil, Kürt halkının, Amed halkının bütün değerlerine ihanettir. Sergi adı altında gösterilen tabutlar, faili meçhul cinayetlerdir" iddiasında bulundu.
NE OLMUŞTU?
Sanatçı Ahmet Güneştekin, Diyarbakır'da Hafıza Odası isimli sergi açtı. Serginin açılışına çok sayıda siyasi, gazeteci, sanatçı ve iş dünyasından isimler katıldı.
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, sergiye tepki gösteren kişiler, şu açıklamayı yapmıştı:
“Burada yapılan sergi değil, Kürt halkının, Amed halkının bütün değerlerine ihanettir. Sergi adı altında gösterilen tabutlar, faili meçhul cinayetlerdir. Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener, bu serginin açılışına çelenk göndermiştir. Hem katledip hem de çelenklerle bunları kutlamak, açılışlarını Kürtçe şarkılarla yapmak, Kürtçenin yasak olduğu bir dönemde, insanların sırf Kürt olduğu için katledildiği bir dönemde, bu tabutları, aşağıda görülen ayakkabıları asmak, bütün Kürt halkına, bütün Kürt değerlerine ihanettir. Eğer gerçekten hafıza görmek istiyorsanız, Surlara bakmanız yeterlidir. Evlerimiz yıkıldı, yerine Surla alakası olmayan evler yapıldı. İnsanlarımız katledildi. O nedenle yapılan sergi değil, bizim bütün değerlerimize ihanettir.”
Ahmet Güneştekin ise gelen tepkilere şöyle yanıt vermişti:
"Her haftasonu Diyarbakır’da halkımızla buluşup, sergideki yapıtlar ve yapıtların üretim süreçleriyle ilgili merak ettiklerinizi yanıtlayacak, eleştiri ve önerilerinizi dinleyeceğim. Sergi pazartesi günleri hariç 10:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek"