Maden şirketi talep etti: Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma yapıldı

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçesinde Zenit Madencilik, maden ocağı artırımı projesi için başvurdu. Zenit Madencilik’e karşı çıkan köylülerin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma yapıldı.

Maden şirketi talep etti: Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma yapıldı

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçesine bağlı Örencik, Dağardı, Kavaklı, Evciler ve Avcılar sınırları içerisinde madencilik faaliyetini genişletmek isteyen Zenit Madencilik'e karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.

Kütahya'nın Simav ve Tavşanlı köylerinde altın madeninin kapasitesini artırmak isteyen Zenit Madencilik’e karşı çıkan köylülerin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma yapıldı.

Bölge halkı, altın ve gümüş madeni açılması ve maden alanının çok daha fazla genişletilmesi için bu kararın alındığını ifade ederek, topraklarını ne pahasına olursa olsun koruyacakları söyledi.

Birgün'den Aycak Karadağ'ın haberine göre; 8 Ekim tarihinde bölgede şirketin maden ocağı artırımı projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı verdi.

Bölge halkı bu karara tepki gösterirken şimdi de Örencik ve Avcılar köylerinde maden ruhsatlarına konu 638 bin metrekare arazinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması kararı alındı.

Bölge halkı, altın ve gümüş madeni açılması ve maden alanının çok daha fazla genişletilmesi için bu kararın alındığını ifade ederek, topraklarını ne pahasına olursa olsun koruyacakları belirtti.

Örencik köyünden Mustafa Akçakaya, “Maden projesine karşı mücadele ederken böyle bir kararın alınması bizim mücadelemizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor” diyerek sözlerine şunları ekledi: “Bir sabah uyanıyorsun ve arazilerinin kamulaştırıldığını öğreniyoruz. Şok olduk… Burada maden projesine karşı mücadele ederken böyle bir kararın alınması bizim mücadelemizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Biz topraklarımızı koruyacağız. Devletimiz şirketin yanında yer alıyor ama biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz tarım ve hayvancılık dışında yapacağımız bir şey yok. Bundan sonra da başka bir şey yapmak istemiyoruz. Köyümüzden gitmek istemiyoruz. Hukuksal mücadelemiz sürecek.”

Örencik köyünden Seyfi Akçakaya da, “Hukuki yönden hakkımız ne ise sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Kamulaştırma kararına da gerekli itiraz için girişimlerde bulunacağız. Biz bu saatten sonra nereye gidelim, ne yapalım… Bu köylüye reva olmamalı. Biz toprağımızı korumak istiyoruz ve üretim yapmak istiyoruz. Onlar ise maden istiyorlar. Vicdana sığmaz bu yapılanlar. Devleti oluşturan bizleriz, yetkililerin yanlıştan dönmesini talep ediyoruz."

ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİ İÇİN ALINMIŞ BİR KARAR

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Öz Akcura ise şunları ifade etti: “Yöre halkı, maden projesini istemiyor. Bunun için uzun bir süredir mücadele ediyor. Bu köylerde hayvancılık ve ormancılık ana geçim kaynağı. Bölge halkı böyle bir maden projesiyle ellerinden her şeyin gideceğini biliyorlar. Tüm bunlar olurken bir yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgede proje için ÇED Olumlu kararı verdi. Kütahya Barosu önümüzdeki hafta karara karşı dava açacak. Şimdi de burada sözde ‘kamu yararına’ kamulaştırma yapıldı. Bu yapılaşma aslında tam tersi kamu zararı taşıyor. Yöre halkı düşünülmeden bir takım şirketlere peşkeş çekilmesi için alınmış bir karar. Projenin olduğu bölgede aynı zamanda su kaynakları var. Bu su kaynaklarına da zarar verecek. Bu karara karşı da mücadelemiz sürecek. Burada altın madenini istemiyoruz.”

Etiketler
Kütahya Cumhurbaşkanlığı Maden