AYM: Okuluyla ilgili haber paylaşan öğrenciye ceza verilmesi hak ihlali
Yıldız Teknik Üniversitesinin disiplin cezası verdiği öğrencinin AYM'ye başvurusu üzerine "eğitim hakkının ihlaline" karar verildi
Anayasa Mahkemesi (AYM), Öğrenci Ahmet Batur’a “haber paylaştığı için” disiplin cezası veren Yıldız Teknik Üniversitesini haksız buldu. Batur’un “eğitim hakkının ihlal edildiğine” karar verildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencisi Ahmet Batur, Facebook hesabından 10 Ekim 2016’da üniversite yönetimi hakkında iddialar içeren bulunan bir haberi paylaştı.
Batur’un sol.org.tr’de yayımlanan “Yıldız Teknik Üniversitesi’ni ‘Menzilciler’ mi yönetiyor?” başlıklı haberi yorumsuz bir şekilde paylaşmasının ardından okul yönetimi disiplin soruşturması başlattı. Öğrenciye “yükseköğretim kurumu personelinin kurum içinde ya da dışında şeref ve haysiyetini zedeleyen eylemlerde bulunduğu” gerekçesiyle bir haftalığına yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma disiplin cezası verildi. Kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
İDARE MAHKEMESİ HUKUKA AYKIRILIK TESPİT ETTİ
İdare mahkemesi ise disiplin cezasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Üniversite rektörlüğünün istinaf talebi üzerine dava dosyasını inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, 7. İdare Dava Dairesi Nisan 2018’de istinaf talebini kabul ederek mahkemenin kararını kaldırdı ve başvurucunun davasının hükmetti. Öğrencinin AYM’ye başvurusu üzerine “eğitim hakkının ihlaline” karar verildi. AYM başvurucuya net 5 bin TL de manevi tazminat ödenmesini kararlaştırıldı.
"KURUM DÜZENİ ETKİLENMİYOR"
AYM, okuldan uzaklaştırma veya eğitimden çıkarma gibi işlemlerin eğitim hakkına müdahale teşkil ettiğine dikkat çekti. Kararda “Anayasa Mahkemesi önündeki mesele, başvurucunun eylemi sebebiyle ceza ile tecziye edilmesinin zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelip gelmediği ve ölçülü olup olmadığıdır” denildi ve şöyle devam edildi:
“Bu noktada ilk olarak cezalandırmaya konu eylemin başvurucunun şahsi sosyal medya hesabından bir haberin paylaşılması şeklinde gerçekleştiği dikkate alınmalıdır. Eylem başvurucunun üniversite dışındaki özel alanında gerçekleşmiştir. Şüphesiz ki disiplin kuralları öğrencilerin okul dışındaki ifade ve eylemelerine tesir edecek ölçekte de uygulanabilir. Bununla birlikte öğrencilerin okul dışındaki ifade ve eylemlerine disiplin amacıyla müdahale imkânı oldukça dardır. Öğrencilerin eğitim kurumu dışındaki ifade ve eylemleri sebebi ile eğitim hakkına müdahale teşkil edecek nitelikte yaptırımlara maruz kalmaları ancak kurum dışında gerçekleşen eylemin kurum düzenini ciddi şekilde etkilemesi halinde mümkündür.”
Kararda, hareketin üniversitenin düzenini hangi derecede etkilediğine, ne şekilde bozduğuna veya bozma tehlikesi meydana getirdiğine ilişkin hiçbir değerlendirilmede bulunulmadığı hatırlatıldı.