CHP'den 25 Kasım açıklaması: Nazlıaka, iktidara geldiklerinde atacakları ilk 6 adımı sıraladı
CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yaptığı basın açıklamasında, iktidara geldikten sonra atacakları ilk 6 adımı sıraladı.
CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın açıklaması düzenledi. "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" vurgusunun yapıldığı açıklamada, 25 Kasım'ın tarihine değinildi.
'ONURLU KADINLARIN MÜCADESİ OMUZLARIMIZDA YÜKSELİYOR'
Açıklamanın girişinde şunlara değinildi:
"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, gücünü üç kız kardeşin bir diktatöre karşı verdiği onurlu mücadeleden alıyor. Tarihe 'Mirabel Kardeşler' olarak geçen bu üç kadın; ülkelerinde demokrasiyi savundukları için vatan haini ilan edildiler ve defalarca hapse atıldılar. Bir 25 Kasım günü, Mirabel kardeşlerin arabasını yolda durduran diktatörün yandaşları, kardeşlere önce tecavüz etti sonra da öldürüp uçurumdan aşağı attı. Vahşice katledilmeden önce Maria Mirabel’in şöyle demişti; 'Belki bize en yakın şey ölüm ancak bu beni korkutmuyor. Haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz!' 61 yıl önce canlarıyla bedel ödeyen bu cesur ve onurlu kadınların mücadelesi, bugün de bizlerin omuzlarında yükseliyor."
'BİR HAFTA İÇİNDE YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ'
Açıklamada, Türkiye'de yaşanan güncel erkek şiddeti ve kadın cinayetleri vurgulanarak, Başak Cengiz’i samuray kılıcıyla katleden katil Can Göktuğ Boz'un, "Birini öldürmeyi planladım, kadın direnemez diye onu öldürdüm" sözleri hatırlatıldı.
Aylin Nazlıaka, "Bizler, en temel hakkımız olan yaşam hakkımıza sahip çıkmak için direniyoruz. Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı, tek adamın kararıyla çıkılmasını asla kabul etmiyoruz! İlk seçimlerde kadın düşmanı zihniyeti sandığa gömeceğiz ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söz verdiği gibi ilk bir hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız" dedi.
Açıklamada, "AKP iktidarında kadına yönelik ekonomik şiddet de arttı; çalışabilir nüfustaki her 3 kadından ikisi işsiz. Her iki kadından biri kayıt dışı çalışıyor. Kadınlar eşit işe eşit ücret almıyor. Bizlere, ne giyeceğimizden, kaç çocuk doğuracağımıza kadar dayatılan bir hayat reva görüldü. Bizler, AKP’nin kadın cinayetlerini 'fıtrat' ve 'kader' söylemine mahkum ettiğinizi unutmuyoruz" ifadelerine yer verildi.
CHP İKTİDARINDA ATILACAK İLK 6 ADIM
Nazlıaka, açıklamasının sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidara geldiklerinde ilk 6 ayda atacakları 6 adıma ilişkin sözlerini hatırlatarak bu başlıkları şöyle sıraladı:
'KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEMİZ DERHAL BAŞLAYACAK'
Kadına şiddet davaları için Özel Yetkili Mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kuracağız. Hâkim ve savcılar ile tüm adli makam çalışanları kadına şiddet konusunda özel eğitim alacak. Her polis karakolunda içinde en az bir kadın polisin yer aldığı ev içi şiddet konusunda eğitim almış ekipler oluşturacağız. Şiddet bildiriminin aile hekimleri tarafından da yapılması için, polis ve aile hekimi arasında bir iletişim kanalı oluşturacağız. Kadınlara şiddet uygulayanların iyi hal indiriminden yararlanmasına izin vermeyeceğiz. İş yerinde veya evde, her nerede olursa olsun kadına yönelik psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılık da fiziki şiddetle aynı kapsama alınarak suç sayılacak. İktidarımızda kadınlar, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak zorunda kalmayacak.
'AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
1971 yılından beri yasalaştırılmayan Aile Destekleri Sigortası ile ev kadınlarının sosyal güvence meselesini çözeceğiz. Hane geliri asgari ücretin altında olan aileler için Aile Destekleri Sigortası’ndan mali destek sağlayacağız. Bu destekleri, hanedeki kadın adına bankada açılan hesaba yatıracağız.
'KADIN İSTİHDAMINI ARTTIRACAĞIZ'
Çalışmak isteyen ev kadınlarına destek olacağız. KOBİ’ler aracılığıyla yarı zamanlı kadın istihdamını arttıracağız. Ev kadınlarına istihdam sağlayan KOBİ’lere, Aile Destekleri Sigortası kapsamında maaş ve vergi desteği vereceğiz. Ev kadınlarının devlet memuriyetine alınmasını teşvik edeceğiz. Kamudaki yönetim kademeleri için en az yüzde 35 kadın kotası uygulayacağız. Yönetim kademelerinde yüzde 35 veya üzerinde kadın çalışanı olan özel sektör şirketlerine, vergi teşviki vereceğiz.
'BOŞANAN KADINLAR İÇİN 'YENİ BAŞLANGIÇLAR FONU' OLUŞTURACAĞIZ'
Eşinden boşanan kadınlara, Aile Destekleri Sigortası kapsamında kuracağımız Yeni Başlangıçlar Fonu ile taşınma ve ev kurma desteği vereceğiz. Kadın çalışmıyorsa, istihdama katılmaları için belediyeler tarafından eğitim ve iş bulma desteği vereceğiz. İktidarımızda kadınlar kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürecekler.
'DOĞUM İZNİ UYGULAMASINI GELİŞTİRECEĞİZ'
Doğum iznine ayrılmış ve kanuni süre içinde işine dönememiş veya işinden ayrılmak zorunda kalmış kadınlar, yeniden iş hayatına dönmek istediklerinde pozitif ayrımcılık uygulamalarından yararlanacaklar.
'GÜÇLÜ BİR KADIN SAĞLIĞI PROGRAMINI BAŞLATACAĞIZ'
Kadınların sağlık, bakım ve hijyen konusundaki en büyük güvencesi devlet olacak. Ergenlik çağına giren kız çocuklarının sağlık harcamaları ücretsiz olacak. Rahim kanserini önleyen HPV aşısı da dahil olmak üzere tüm önleyici sağlık harcamaları devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanacak.