'Görevden alma ve atama tarzı bile demokratik hukuk devletine dönüşün yaşamsal olduğunun göstergesi'
Lütfi Elvan'ın Hazne ve Maliye Bakanlığı görevinden istifası dün gece yayımlanan Resmi Gazete'de 'görevinden affını istemek' ifadeleriyle servis edildi.
CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Lütfi Elvan'ın yerine Nureddin Nebati'nin atanmasına ilişkin Resmi Gazete'de yer alan ifadeleri eleştirdi.
Dün gece yayınlanan Resmi Gazete'de; Lütfi Elvan'ın istifası, "Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atanmıştır" ifadeleriyle duyuruldu.
'DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNE DÖNÜŞ YAŞAMSAL BİR İHTİYAÇ'
CHP Milletvekili ve anayasa Hukukçusu olan Prof.Dr. Kaboğlu, Resm Gazete'de Anayasa'nın 104 e 106. maddelerine dayandırılarak kullanılan 'af istemek ve af talebinin kabul edilmesi' ifadelerinni eleştirdi. Kaboğlu, kullanılan bu dil nedeniyle demokratik hukuk dvletine dönüşün 'yaşamsal bir ihtiyaç' olduğunu gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Kaboğlu şöyle yazdı:
"Anayasanın 104 ve 106. maddelerinde "af istemek ve af talebi kabul" kavramları olmadığı halde, bunların Resmi Gazete'de kullanılması bile, Anayasa ve hukuk dışı keyfi yönetimin tescili. Bu görevden alma ve atama tarzı bile demokratik hukuk devletine dönüşün yaşamsal olduğunun göstergesi."
Anayasanın 104 ve 106. maddelerinde "af istemek ve af talebi kabul" kavramları olmadığı halde, bunların R.G.’de kullanılması bile, Anayasa ve hukuk dışı keyfi yönetimin tescili. Bu görevden alma ve atama tarzı bile, demokratik hukuk devletine dönüşün yaşamsal olduğunun göstergesi pic.twitter.com/Ex4klKXO4N
— İbrahim Özden Kaboğlu (@ibrahimkaboglu) December 2, 2021