İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman yaşamını yitirdi: 'Barış ve demokrasi mücadelesi unutulmayacaktır'

İstanbul Barosu eski başkanlarından Avukat Yücel Sayman hayatını kaybetti.

İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman yaşamını yitirdi: 'Barış ve demokrasi mücadelesi unutulmayacaktır'

İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından Avukat Yücel Sayman hayatını kaybetti.

Gerçek Gündem'e konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, vefat haberi nedeniyle üzüntüsünü, "Değerli Başkanımız ve sevgili hocamızın baro tarihimize bıraktığı barış ve demokrasi mücadelesi unutulmayacaktır. Başkanımız, inançlarını felsefi temelleriyle savunmasını bilen, insan hakları ihlalleri karşısında ayrım gözetmeksizin mücadele eden özgün bir kişilik sergiledi. Anısı önünde saygı ile eğiliyorum." ifadeleriyle belirtti.

'TEBESSÜMLE HATIRLAYACAĞIZ'

Yücel Sayman'ın yazarı olduğu Evrensel Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise Gerçek Gündem'e şunları söyledi:

''Yücel Sayman, F Tipi Cezaevi dayatmasına karşı dönemin İstanbul Barosu Başkanı olarak ciddi bir mücadele yürütmüştü. Bizim ona yazarlık teklifimizde o duruşu, demokrasi mücadelesi konusundaki tutumu ekili olmuştur. 2003 yılından beri Evrensel’in yazarıydı. Gazeteden farklı düşündüğü, farklı düştüğü zamanlarda da öncesinde bizi aramış ve ‘İsterseniz bu dönem, gazete için sıkıntı yaratacaksa yazmayabilirim’ demiştir.

Uzun soluklu bir yazarlık ve insanı hukuk içinde farklı düşünülen zamanlar da o yolculuğa dahildir. Bir anayasa hukukçusu olarak devlet tartışmasında bireyin kendisi özgürce gerçekleştirebileceği bir hukuk felsefesini savundu hep. Kendisiyle dalga geçebilen, bunu eğelenmek derecesinde yapabilen biriydi. Son ana kadar kendisini hiç bırakmadı ve üretmeye devam etti. Kanser tedavisi görürken ve eşi Hacer Abla ile birlikte Kovid’e yakalandıkları bir süreçte, ortak bir kitaba imza attılar mesela. Coşkusu ve çalışkanlığından öğrenebileceğimiz çok şey var. Tebessümle hatırlayacağız onu.''

YÜCEL SAYMAN KİMDİR?

Milletlerarası Özel Hukuk alanının duayen hocalarından Prof. Dr. Yücel Sayman, 1996-2002 arasında İstanbul Baro Başkanlığını yürütmüştü.

1939 Konya doğumlu Yücel Sayman 1962'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1969 yılında Strasbourg Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktorasını verdi.

1978 yılında doçent oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yaptı. Evrensel Gazetesi'nde bir dönem yazarlık yapan Sayman, burada bulunan yazılarını "Özgürlük Zamanı" adlı bir eserinde derlemişti.

YÜCEL SAYMAN'IN CENAZE PROGRAMI BELLİ OLDU

Yücel Sayman için 17 Aralık Cuma günü saat:12.00 de İstanbul Barosu önünde tören düzenlenecek.

Sayman, törenin ardından cuma günü ikindi namazına mütakip Şakir’in camiden Karacaahmet mezarlığına defnedilecek.

Etiketler
İstanbul