'Yüreğimizde kanayan bir yara...': Maraş Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti

Maraş Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti. Maraş Valiliği bu yılki anma törenlerini yasakladı.

'Yüreğimizde kanayan bir yara...': Maraş Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti

Kahramanmaraş'ta 19 Aralık 1978'de başlayan ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, yüzlercesinin de yaralandığı Maraş Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçti. Alevi yurttaşların hedef alındığı katliamda saldırılar bir hafta sürdü.

Resmi rakamlara göre; 111 kişinin yaşamını yitirdiği katliamda Alevilere ait 210 ev ve 70 işyeri yakılıp yıkıldı. Katliama ilişkin yargılamalar yıllarca sürdü ve 804 kişi hakkında dava açıldı; sanıklardan 29’u idam, 7’si müebbet hapisle, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapisle cezalandırıldı.

KENTTEKİ SİNEMA SALONUNA BOMBA ATILDI

12 Eylül 1980 darbesine zemine hazırlayan olaylardan biri olarak da görülen Maraş Katliamı'nda ilk olay 19 Aralık günü; kentteki Çiçek Sineması’na, o dönemin ender milliyetçi filmlerinden biri olan, Cüneyt Arkın’ın başrol oynadığı Güneş Ne Zaman Doğacak’ın gösteriminde, saat 21:00’de patlayıcı madde atılmasıyla başladı.

Bombanın Ülkücü Gençlik Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Leblebici ve ikinci başkan Mustafa Kanlıdere’nin talimatları ile Ökkeş Kenger tarafından atıldığı iddia edildi. Kenger, Ankara’ya Ülkücü Gençlik Derneği’ne telefon ederek yardım talebinde bulundu.

ALEVİ YURTTAŞLAR HEDEF ALINDI

Bunun üzerine kalabalık sağcı bir grup ile Türkoğlu ilçesinden gelen bir grup ülkücü Cumhuriyet Halk Partisi il merkezine, PTT ve Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) binalarına saldırdı. Alevi yurttaşların oturduğu Yörükselim Mahallesi’nde bir kıraathanenin bombalanmasıyla süreç tırmandı.

Dönemin Kahramanmaraş Valisi Tahsin Soylu'nun kentte askeri güç gönderilmesi talebi ise uygun görülmedi.

SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Güvenlik güçlerinin müdahale etmediği saldırılar sonucunda 26 Aralık 1978 saat 7.00’den itibaren İstanbul, Ankara, Maraş, Adana, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Antep, Kars, Malatya, Sivas ve Urfa olmak üzere, toplam 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi.

2021: VALİLİK ANMA TÖRENİNİ YASAKLADI

Maraş Katliamı'nın 43'üncü yılında ise yakınlarını yitirenlerin gerçekleştireceği anma töreni valilik tarafından yasaklandı. Valiliğin yasak kararı gerekçisinde, “Kahramanmaraş il sınırları içerisinde kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla siyasi partilerin yapacakları programlar ile toplum yararına yapılacak etkinlikler hariç olmak üzere il genelinde yapılacak açık hava toplantıları 15.12.2021- 28.12.2021 saat 23:59’a kadar 14 gün süreyle yasaklanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

'MARAŞ HÂLÂ YÜREĞİMİZDE KANAYAN BİR YARADIR'

CHP'li vekiller, barolar ve yurttaşlar ise katliama ilişkin tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi.