BMİS Genel Başkanı Serdaroğlu: MESS'in yüzde 17'lik teklifini reddettik
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işveren sendikası MESS'in toplu sözleşmesinde bugün verdiği yüzde 17 oranındaki zam teklifini reddettiklerini açıkladı.
Metal sektöründeki toplu sözleşme görüşmelerinde, işveren sendikası MESS; bugün üç sendika ile görüşme yaptı ve maaşlara yüzde 17 oranında zam teklif etti. Sendikalar teklifi reddetti.
11 bin üyesi olan Birleşik Metal İş Sendikası'nın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu toplu sözleşme sürecinde bundan sonra izlenecek yola ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Serdaroğlu, teklifi reddederken; "Bugün verdiğiniz teklifler işçiyi daha fazla sinirlendirmekten başka da bir işe yaramaz. Gayri ciddi tekliflerle hiçbir şekilde işçiler kabul noktasında olmayacak" dedi.
Serdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
"ARALIK ENFLASYONUNUN ORTAYA ÇIKMASI BEKLENİYOR"
"Asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte bazı şeyler netleşti. Muhtemeldir ki ocak ayında çıkacak enflasyonun ne olacağına dair de netlik ortaya konulmaya çalışılıyor, o beklenilmeye çalışılıyor. Üç aylık enflasyon oranı TÜİK'in resmi enflasyonu, bizim inandığımız bir enflasyon değil tabii bu yüzde 7,5 civarlarında. Aralık, ocak ve şubat aylarında da muhtemelen çıkacak rakamlar yüksek olacak. İkinci 6 aylık süreç de bu enflasyon üzerinden belirlenecek diye düşünüyoruz. 3 Ocak'ı, Aralık ayının enflasyonunun ortaya çıkması açısından bekliyorlar diye düşünüyoruz.
"SOSYAL HAK TALEPLERİMİZ TASLAĞIN ÖNEMLİ PARÇALARI"
Yüzde 17 teklifi verildi. Bu asla metal işçilerinin kabul edeceği bir teklif değil. Bizim beklentimiz sadece ücretlerin yükseltilmesi değil, diğer 6 aylarda doğru olmayan enflasyonun üzerinden refah payının verilmesini bekliyoruz. Ülke büyüyorsa mutlaka sadece doğru olmayan enflasyon üzerinden bir zamlanmanın da doğru olmayacağını düşünüyoruz. Refah payı verilmesini talep ediyoruz. Tamamlayıcı sağlık sigortasıyla ilgili beklentilerimiz var üye, iş ve çocukların dahil edilmesi konusunda. Bir takım farklı sosyal hak taleplerimiz var. Bunlar da bizim mücadelesini sürdürdüğümüz taslağın önemli parçaları.
"YILBAŞINDAN SONRA STRATEJİMİZİ AÇIKLAYACAĞIZ"
Bugünkü teklif kabul edilmeyecek, edilmedi zaten. Masalar da o şekilde terk edildi, bırakıldı. Önümüzdeki günlerde yeni bir teklif verir mi bilmiyoruz ama biz bugünkü Başkanlar Kurulu'nda Sendikamızın stratejisini belirledik. Yılbaşından sonraki haftanın ilk günlerinde yeniden Başkanlar Kurulu'muz toplanacak ve o stratejisini açıklayacak. Kısa süreler içerisinde olağanüstü gelişmelerin olabileceğini tahmin edebiliyoruz. Zaten açıklandığında da görülecek.
"TASLAĞIMIZDA DEĞİŞİKLİK YAPMAYACAĞIZ DİYE BİR ŞEY YOK"
Burada işvereni aklıselim davranmaya davet ediyoruz. Bu kadar kazandırıldı, şirketler bu kadar karlılık içinde. İşçilerimiz yoğun olarak bu teklifi değiştirelim, yükseltelim beklentileri var. O sürecin de önümüzde olduğunu özellikle belirtiyorum. Biz henüz taslağımızla ilgili bir değişiklik yapmadık ama olmayacak diye de bir şey yok. Bugün verdiğiniz teklifler işçiyi daha fazla sinirlendirmekten başka da bir işe yaramaz. Yarın vereceğiniz muhtemel teklifler de işçilerin kabul edebileceği teklifler olsun. Gayri ciddi tekliflerle hiçbir şekilde işçiler kabul noktasında olmayacak."
"HİÇBİR İŞÇİ TARAFINDAN KABUL EDİLMEZ"
Serdaroğlu, daha önce “milli güvenlik” gerekçesiyle grevlerin yasaklandığını anımsattı. Serdaroğlu, yasaklamaları kabul etmeyeceklerini belirterek şunları söyledi:
"Hükümetten talebimiz şu: asgari ücrete yüzde 50'nin üzerinde zam yaptık diye caka satan anlayışın, her şeyi sırtlayan metal işçilerine de bu rakamların gerisinde kalacak bir anlayışa müsaade etmemesi gerekir. Yarın bir gün yine patronlarla iş birliği içerisine girilerek grevlerin yasaklanması gibi bir yaklaşım içerisine girilirse bu sendikanın bu konuda politikaları nettir. Hatta hükümetin sendikamıza bu konuda tazminat ödemesini sağladık. Bu doğrultuda yapılan işin Anayasa'ya aykırı olacağını düşünüyoruz ve grev yasaklamasının hiçbir işçi tarafından kabul edilmeyeceğini dile getiriyoruz.
"MESS, İŞVERENİ UYARMALI"
İşçi arkadaşlarımızla bu saatten sonra artık bir sürece girmeye çalışıyoruz. Eğer o sürece girersek de bu saatten sonra bu işin dönüşü olmaz. MESS'in bu saatten sonra işverenleri de yaklaşan tehlikenin farkına vardırılarak ikna etmesini, uyarmasını ve bu sözleşmenin işçilerin kabul edeceği rakamlarla kabul edilmesini istiyoruz.”