BAE, Mısır, Suudi Arabistan'dan sonra Suriye'yle de arka kapı diplomasisi devrede: 'Birkaç yıldır yürütülüyor'

Hürriyet yazarı Fırat, Suriye'yle birkaç yıldır istihbarat örgütleri üzerinden arka kapı diplomasisinin yürütüldüğünü belirtti ve "uzun vadede görüşmelerin bir üst boyuta geçebileceğinin de işaretini veriyor" dedi.

BAE, Mısır, Suudi Arabistan'dan sonra Suriye'yle de arka kapı diplomasisi devrede: 'Birkaç yıldır yürütülüyor'

Türkiye, ABD’de Joe Biden’in başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte yeni bir dış politika uygulamaya başladı.

Bir süredir diplomatik ilişkilerin durduğu Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelerle yeniden görüşülmeye, anlaşmalar imzalanmaya başlandı.

Ankara’nın ipleri kopardığı Suriye’ye yönelik yeni bir hamlesinin olup olmayacağı merak edilirken, Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, iki ülkenin istihbarat teşkilatlarının görüştüğünü yazdı.

Hande Fırat, “Yeni konsept Suriye ile de uygulanıyor mu?” başlıklı yazısında,

“İlişkilerin sorunlu olduğu ya da bir süredir “ilişkisiz” kalınan ülkelerle yeni bir süreç başlatıldı. Bu süreç BAE ve Mısır örneklerinde de gördüğümüz gibi üç ayaktan oluşuyor” diyen Fırat, görüşmelerin gidişatıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Söz konusu ülkeyle arka kapı diplomasisi başlatılıyor. Bu süreç istihbarat örgütleri tarafından yürütülüyor.

Görüşmeler belli bir aşamaya gelince, Dışişleri Bakanlığı devreye giriyor. İki ülke dışişleri bakanlıkları yetkilileri görüşmeye başlıyor.

Sorunlar çözülecek noktaya gelince, hatta bazı anlaşmalar imza aşamasına getirilince, hükümetler arası ve devlet başkanları düzeyinde bir araya geliniyor.”

ARKA KAPI SURİYE’DE SAHADA İŞLİYOR

Arka kapı diplomasisinin Suriye’de de işlediğini kaydeden Hande Fırat, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “Suriye ile dolaylı ya da doğrudan görüşme yapılıyor mu?” sorusuna, verdiği “Ülkemizin güvenliği için örtülü, açık ne yapılması gerekiyorsa yapıldı, yapılacak. Nasıl ki Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bir noktaya gelindiyse, devlet refleksleri neyi gerektiriyorsa yapacağız” yanıtı hatırlattı ve şunları kaydetti:

“’Şam Yönetimi ile yeni görüşme konsepti çerçevesinde Türkiye hangi noktada?’ sorusunun yanıtının peşine düştüm. Şöyle özetleyebilirim: Şam rejimi ile doğrudan askeri temas yok. Askeri konularda koordinasyon Rusya üzerinden yürütülüyor.

Ancak sahada arka kapı diplomasisi, istihbarat örgütleri arasında zaten birkaç yıldır yürütülüyor. İki ülke arasındaki istihbarat örgütlerinin görüşmeleri, sahadaki sorunlardan kaynaklanıyor. DEAŞ, YPG/PYD terör örgütleri ve özellikle İdlib’deki gelişmeler, görüşmelerin ana gündemini oluşturuyor.

"UZUN VADEDE GÖRÜŞMELERİN BİR ÜST BOYUTA GEÇEBİLECEĞİNİN DE İŞARETİNİ VERİYOR"

Önümüzdeki süreçte görüşmeler daha da kapsamlı bir hale gelip sonrasında tıpkı BAE’deki gibi bir süreç işler mi? Bu soruya şimdiden hayır ya da evet yanıtını kimse vermiyor. Ancak süreci etkileyen başlıkların BAE ya da Mısır’dan daha komplike olduğunun altı çiziliyor. Şimdilik sahadaki görüşmelerin ise 'sorunlardan' kaynaklandığına vurgu yapılıyor.

Türkiye’nin Rusya’ya da ilettiği resmi pozisyonu: 'BM Gözetimi’ndeki Anayasa sürecinin sonuçlanması ve seçim ortamının yaratılması.' Türkiye, ağırlıklı olarak bu sürecin beklenmesinden yana.

Yine de bir açık kapı bırakmakta fayda var. Her ne kadar iki ülke arasında komplike sorunlar olsa da, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, ‘Nasıl ki Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bir noktaya gelindiyse, devlet refleksleri neyi gerektiriyorsa yapacağız’ sözleri kısa vadede olmasa da, uzun vadede görüşmelerin bir üst boyuta geçebileceğinin de işaretini veriyor.”

Etiketler
Mısır Suudi Arabistan Hürriyet Suriye